Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Symposium Innovatie

Wat bedoelen we eigenlijk met innovatie in de zorg?

De meeste mensen denken aan technische ontwikkelingen die leiden tot meer gemak en sneller resultaat. Denk bijvoorbeeld aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie), zoals ChatGPT. Maar ook, zoals bij locatie Gelderhof werd getest: verlichting op afstand (zoals Hue en Tadfri), op afstand bedienbare gordijnen en een douche föhn. Inzet van deze middelen geeft de bewoner meer eigen regie en daarnaast houden de medewerkers meer tijd over voor de bewoner (win-win dus).


Innovatie gaat verder dan alleen vernieuwen; innovatie gaat ook over het evalueren en aanpassen van je werkwijze – denk aan roosterverbeteringen of een andere taakverdeling. Moeten we altijd begeleiders of persoonlijk begeleiders inzetten, of kunnen we ook onderzoeken uit welke taken een functie bestaat en deze verdelen, zodat ook mensen met andere kwalificaties ze kunnen oppakken?

In het vorige symposium spraken we met elkaar over ‘eigen regie’ van cliënten en ‘eigenaarschap’ van medewerkers. In dit symposium onderzoeken we, onder meer, hoe we met innovatie eigen regie kunnen versterken.

Suzanne Verheijden neemt ons met een humoristische theatervoorstelling mee in de digitale wereld. Ze gaat in op de veranderingen in de zorg, met speciale aandacht voor technologie. Ze bespreekt wat deze veranderingen vragen van zorgprofessionals en benadrukt het belang van wendbaarheid en veranderbereidheid. Deze elementen vormen samen de kern van veranderkracht. Daarnaast stelt Suzanne vragen zoals: Wat vraagt dit van de organisatie? Wat vraagt dit van de zorgprofessionals? Hoe kun je je eigen veranderkracht vergroten? En welke typen mensen kom je tegen als het gaat om verandering?

Veel plezier!

Workshops

Tijdens het symposium zijn er twee rondes met verschillende workshops. Je kunt je per ronde inschrijven voor een workshop naar jouw keuze (1 uit ronde 1 én 1 uit ronde 2). Is een workshop vol, kies dan een andere workshop.

Let op: inschrijven kan vanaf 15 november 2024 tot 13 januari 2025 via het SDB-leerplatform.

Na 13 januari word je automatisch ingedeeld bij een workshop waar nog plek is.


Onder het kopje 'workshops' vind je eventuele sheets/presentaties van de verschillende workshops terug. Zo kun je alles op ieder gewenst nog eens teruglezen.

Inschrijven SDB-leerplatform

Workshops

Workshop 1: De essentie van zorg in beeld houden
Marije Stegenga

Wanneer de zorg in beweging is kunnen er belangrijke waarden onder druk komen te staan. Voor je eigen inspiratie en de kwaliteit van zorg is het belangrijk dat je in beeld hebt wat voor jou van waarde is. Zo kun je woorden geven aan wat volgens jou van onmisbare waarde is in zorg. In deze workshop onderzoeken we onze kernwaarden. Daarna gaan we verkennen of en hoe deze waarde onder druk kan komen bij innovatie, maar ook welke mogelijkheden er zijn om deze essentie van zorg juist in beeld te houden tijdens innovaties en ontwikkelingen in de zorg.

Deze workshop wordt gegeven door Marije Stegenga is theoloog en ethicus. Ze is zelfstandig ondernemer vanuit haar bedrijf Ethiekkracht. Marije ontwikkelde een laagdrempelige methode voor moreel beraad: Dilemma’s in Kaart. Ze zet zich in voor het bevorderen van morele reflectie, niet alleen om de kwaliteit van zorg voor patiënten beter te maken, maar vooral om zorgprofessionals te helpen om moreel gezond te blijven in de weerbarstigheid van de zorgpraktijk.

Workshop 2: Innoveren kan je leren!
Je

Wist je dat je zelf altijd het startpunt bent van innovatie?

Tijdens deze workshop maak je in sneltreinvaart kennis met de stappen van innovatie en ga je zelf innovatieve ideeën bedenken voor een uitdagend vraagstuk. Onder leiding van een ervaren innovatie-expert leer je anders kijken naar vraagstukken en met creatieve oplossingen te komen voor bestaande problemen!

Na deze workshop kijk je nooit meer hetzelfde naar bestaande problemen en weet je hoe je deze moet tackelen! Deze workshop wordt gegeven door Jethro Geelen. Hij is zorginnovatie-adviseur, spreker en trainer. Zijn ambitie is het helpen van zorgorganisaties om op innovatieve manier samen te werken en zo het werk voor medewerkers en leven voor cliënten slimmer, beter en vooral leuker te maken.

Workshop 3: Slimmer werken met A.I.
Koen Slinger

Maak je werk slimmer en leuker met AI! Tijdens deze workshop wordt je overladen met simpele A.I. toepassingen, die je direct in kan zetten om je werk, beter, slimmer en vooral leuker te maken. We gaan o.a. aan de slag met het inzetten van chatGPT/ Copilot voor alledaagse taken, maar staan ook stil bij de risico’s bij de inzet van AI toepassingen. Na deze workshop weet jij hoe je A.I. op een slimme en verantwoorde voor je kan laten werken zowel op het werk als thuis! De workshop wordt gegeven door Koen Slinger expert op het inzetten van A.I. tools in de praktijk.

Workshop 4: Gewoontes en patronen veranderen
Mirthe Trouw

De zorgsector is voortdurend in beweging, en dat vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zorgprofessionals. In deze workshop onderzoeken we waarom het zo lastig kan zijn om vastgeroeste gewoontes te doorbreken, vooral in tijden van verandering en innovatie. Je leert hoe je het brein slim kunt inzetten om duurzame gedragsveranderingen te realiseren, zowel in je werk als privé. We bespreken wat verandering precies inhoudt, welke obstakels je kunt tegenkomen in de zorg, en welke strategieën je kunt gebruiken om succesvol nieuwe patronen te ontwikkelen. Door je bewust te worden van je eigen routines en te ontdekken welke je helpen of juist tegenwerken, krijg je concrete handvatten om verandering direct toe te passen in de dagelijkse zorgpraktijk.

De workshops wordt gefaciliteerd door Mirthe Trouw. Zij is gespecialiseerd in werkgeluk, communicatie en mentale weerbaarheid. Vanuit haar achtergrond in psychologie combineert ze theoretische kennis met inspirerende oefeningen. Zo leer je op een interactieve manier jezelf en je gewoontes beter kennen, met als doel duurzame veranderingen te realiseren die bijdragen aan innovatie in de zorg.

Workshop 5: Laat je verrassen

Tijdens deze workshop begeleiden de medewerkers van de innovatieafdeling Hiske Faber en Dimphy 't Sas je door aandachtig te luisteren naar de perspectieven van cliënten, collega’s en verwanten. We leiden je door de route van het innovatieplatform en wijzen je de weg naar nieuwe inzichten. Door je innovatiebrein te prikkelen en actief mee te doen, leer je zowel jezelf als je collega’s beter kennen, en zet je een stap richting innovatie!

Tot slot...

Tijdens een innovatieve brainstormsessie nodigen we je uit om je stem te laten horen en waardevolle inzichten te delen. Samen creëren we nieuwe mogelijkheden.

Verras ons!