Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Leren

Word leerling bij Gemiva

Wil jij werken in de gehandicaptenzorg? Dan is een leer-werkplek bij Gemiva iets voor jou! Ben je nog niet in het bezit van een zorggericht diploma? Bij ons kun je leren en werken in de praktijk en verdien je meteen een passend salaris.

Leerling gemiva

Vragen over onze leerling-plekken?

Met welke doelgroepen werkt Gemiva

Gemiva biedt zorg en begeleiding aan tal van verschillende doelgroepen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Licht verstandelijke beperking
 • Ernstige meervoudige beperking
 • Moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Niet aangeboren hersenletsel
 • ​Kind- Jongeren en ouders
 • Ouderen

Cliënten met dezelfde zorgvraag werken en wonen vaak samen op dezelfde locatie. Afhankelijk van opleiding, competenties, voorkeur en openstaande vacatures maken we een keuze in leer-werkplek.

Hoe ziet mijn werkweek eruit?

Je krijgt bij ons een leerarbeidsovereenkomst (minimaal 24 en maximaal 32 uur) voor de duur van je opleiding.

Samen met het team zorg je dat onze cliënten een prettige werk- en of woonomgeving hebben. Uitdagingen en verantwoordelijkheden in het werk gaan we niet uit de weg. Wij vinden het daarom belangrijk dat je actief meedenkt en werkt. Natuurlijk begeleiden en ondersteunen wij je daarin.
Je werkt 3 à 4 dagen in de praktijk en gaat 1 dag in de week naar school. Tijdens je opleiding wissel je een keer van werkplek. Zo kun je nog meer ervaring opdoen. Je gaat leren en werken op een van onze locaties in Zuid-Holland.

Wanneer is dit écht iets voor jou?
 • Je hebt interesse in het werken in de gehandicaptenzorg.
 • ​Je wilt ervoor zorgen dat mensen met een beperking een goed leven hebben.
 • Je bezit nog niet het juiste diploma.
 • Je staat open voor nieuwe uitdagingen.
 • Je denkt in oplossingen.
 • Je durft je eigen handelen te bespreken en zo nodig aan te passen.

De combinatie van werken en leren kan best pittig zijn. Je krijgt huiswerk, werkt mogelijk onregelmatige diensten, soms ook in het weekend. Kun jij dat combineren met jouw persoonlijke leven? Dan is dit werken en leren traject bij Gemiva zeker wat voor jou!

Wat is het salaris als leerling en welke kosten krijg je vergoed?

Een leerling ontvangt:

 • compensatie studie-uren voor de dag dat een leerling naar school gaat (naar rato contracturen);
 • vergoeding van 100% voor verplichte boeken, readers en licenties en het jaarlijkse schoolgeld (cursusgeld/ collegegeld);
 • vergoeding van € 0,21 per kilometer voor de reiskosten van- en naar school;
 • eenmalige vergoeding van € 100,- voor de aanschaf van een laptop;
 • een salaris volgens CAO-gehandicaptenzorg;
  • leerlingen ouder dan 21 jaar worden ingeschaald in FG 30 of FG 35, op basis van wel/ geen relevante ervaring in de zorg
  • leerlingen jonger dan 21 jaar ontvangen het praktijkleerjaar salaris. In onderstaande tabel staan bruto salarissen gebaseerd op een contract van 36 uur per week.
Salarisbedragen leerlingen

Salarisbedragen zijn van toepassing voor zover het wettelijk minimum (jeugd)loon niet hoger is.

Welke opleidingen kan je volgen?

Je kunt bij Gemiva verschillende opleidingen volgen. Voor de opleiding werken en leren moet je minimaal 18 jaar zijn.

Voor de functie begeleider

Begeleider Maatschappelijke Zorg (BMZ), mbo3
Je leert hoe je iemand begeleidt in het dagelijkse leven en de persoonlijke verzorging. Wanneer je de opleiding op mbo 3 niveau hebt afgerond, ga je werken als dagbestedings- of woonbegeleider.

Verzorgende Individuele Gezondheidszorg – Maatschappelijke zorg (VIG-MZ), mbo 3

Combineer twee opleidingen: Verzorgende IG en de opleiding Maatschappelijke zorg. Je leert hoe je mensen begeleidt en ondersteunt in het dagelijks leven in combinatie met verpleegtechnische handelingen en kijk op het menselijk lichaam.
Voor de opleiding mbo 3 MZ of VIG-MZ heb je een diploma nodig op minimaal vmbo-kader of hoger, of een diploma mbo-niveau 2.

Voor de functie persoonlijk begeleider

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (PB-MZ) mbo 4
Je leert hoe je iemand begeleidt in het dagelijkse leven en de persoonlijke verzorging. Daarnaast leer je om ondersteuningsplannen voor de cliënten op te stellen en coördinerende taken uit te voeren.
Voor deze opleiding heb je een diploma nodig op minimaal vmbo kader niveau of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een diploma mbo-niveau 2 of hoger.

Verpleegkunde (VP) mbo 4
Je leert hoe je iemand begeleidt in het dagelijkse leven en de persoonlijke verzorging. Daarnaast leer je om ondersteuningsplannen voor de cliënten op te stellen en coördinerende taken uit te voeren. De opleiding verpleegkunde volg je op een van onze locaties waar veel verpleegtechnische handelingen nodig zijn.
Voor de opleiding mbo 4 Verpleegkunde verkort heb je een diploma mbo VIG-opleiding nodig.

Sociaal Werk, hbo (niveau 5 Associate Degree)
Je wordt opgeleid tot persoonlijk begeleider. Je leert om ondersteuningsplannen voor cliënten op te stellen en coördinerende taken uit te voeren. Je werkt met cliënten die een uitdagende en soms complexe hulpvraag hebben. Je werkt onder andere aan hun ontwikkeling en zelfredzaamheid. Tijdens je opleiding volg je 4 modules gericht op het samen verhelderen van de vraag, kwaliteit van samenleven, signaleren en preventie en sociaal werk in een veranderende wereld. Wanneer je de Associate Degree afrondt, ga je werken als persoonlijke begeleider. Meewerken aan projecten of het ondersteunen van de locatiemanager behoren ook tot de mogelijkheden. Voor de Associate Degree Sociaal Werk heb je een havo-diploma of mbo 4 nodig. Tevens is het mogelijk om toelatingstoets te maken wanneer je 21 jaar of ouder bent.

Social Work, hbo (niveau 6)
Je wordt opgeleid tot persoonlijk begeleider. Je werkt met cliënten die een uitdagende en soms complexe hulpvraag hebben. Je werkt onder andere aan hun ontwikkeling en zelfredzaamheid. Observeren, innoveren en implementeren op macro- micro- en mesoniveau zijn onderdeel van je opleiding. Wanneer je de opleiding Social Work afrondt, ga je werken als persoonlijke begeleider. Meewerken aan projecten of het ondersteunen van het management behoren ook tot de mogelijkheden. Voor de opleiding hbo 6 SW heb je een havo-diploma of mbo 4 nodig. Tevens is het mogelijk om toelatingstoets te maken wanneer je 21 jaar of ouder bent.

Certificaatleren en PGL

Certificaatleren
Bij het certificaatleren kan je opgeleid worden tot begeleider of persoonlijk begeleider waarbij je een aantal certificaten behaald. Je behaalt een landelijk erkend certificaat waarmee je kan werken in de zorg. Voor het volgen van deze leerweg kijken we individueel of je hiervoor in aanmerking kan komen.

Praktijkgestuurd Leren (PGL)

Bij het ROC Mondriaan bieden we de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3 en Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4 aan in praktijkgestuurd leren (PGL). Bijzonder aan deze manier van opleiden is dat je werken en leren met elkaar combineert. Waarbij jezelf de volgorde van lesstof bepaalt aan de hand van hetgeen je in de praktijk nodig hebt en wil leren. Beheers je een bepaalde vaardigheid al en kan je dit aantonen, hoef je dit niet opnieuw te leren. Hierdoor heb je ook zelf het tempo van opleiden in de hand.

Scholen

Wij werken samen met het Albeda College, ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en Christelijke Hogeschool Ede (dependance Dordrecht).

Interesse?

Twijfel je of dit iets voor jou is? Wil je meer informatie? Bel of mail dan met één van de betreffende praktijkopleiders.

Regio’s Gouda, Krimpenerwaard en Den Haag e.o.
Deborah Anker (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) of Patricia Voorrips (maandag, woensdag en donderdag)
Telefoon 06 11 46 02 31 en 06 29 05 18 50
Email: Deborah.anker@gemiva-svg.nl en patricia.voorrips@gemiva-svg.nl

Regio Rotterdam, Drechtsteden e.o. en Zuid-Hollandse Eilanden
Astrid Butter (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag) en Sanne Aarse (maandag, dinsdag, donderdag)
Telefoon: 06 46 44 38 52 en 06 21 37 40 88
Email: astrid.butter@gemiva-svg.nl en sanne.aarse@gemiva-svg.nl

Regio’s Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn e.o.
Sanne Kouwenhoven (maandag, dinsdag, donderdag) en Marie-Jose Luitjes (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)
Telefoon: 06 46 35 76 67 en 06 21 26 05 26
Email: sanne.kouwenhoven@gemiva-svg.nl en marie-jose.luitjes@gemiva-svg.nl