Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Stage Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (pbmz, niveau 4)

Bij Gemiva kun je terecht voor je stage Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (pbmz). Als stagiair krijg je de kans om direct invloed te hebben op het leven van mensen met een beperking. Je leert in een uitdagende omgeving, krijgt professionele begeleiding en ontvangt een passende stagevergoeding.

Wat houdt de stage in? Welke taken en verantwoordelijkheden krijg je?

Tijdens de stage breng je in praktijk wat je in de schoolbanken leert. Je ondersteunt cliënten en werkt onder supervisie van een ervaren collega.

Welke vaardigheden ga je ontwikkelen?

Als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg heb je een veelzijdige rol. Tijdens je stage breng je daarom een brede reeks vaardigheden in praktijk. Je ondersteunt de cliënt bijvoorbeeld bij zelfzorg, wonen/huishouden, meedoen in de samenleving en het opbouwen en onderhouden van zijn netwerk. Waar nodig voer je zorgtechnische handelingen uit. Je leert handelen in onvoorziene en/of crisissituaties. Ook doe je ervaring op met het inventariseren van ondersteuningsvragen, het opstellen van een ondersteuningsplan, het regie voeren over de uitvoering en het evalueren van de ondersteuning en zorg. Verder werk je aan het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg en organiseert en coördineert organisatiegebonden taken.

Wat bieden wij jou?

Bij elke locatie van Gemiva kun je rekenen op:

  • stagevergoeding;
  • veel verschillende stageplekken, ook bij jou in de buurt
  • professionele werkbegeleiding;
  • een uitdagende werkomgeving;
  • mogelijkheden om je praktijkexamens te doen;
  • veel ruimte voor eigen ideeën en ontwikkeling.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de mogelijkheden voor werk na de stage?

Als je goed functioneert en de samenwerking over en weer bevalt, dan bestaan er een kans op een baan bij Gemiva. Dat hangt natuurlijk wel af van de vacatures op dat moment.

Hoe is de werkomgeving en de bedrijfscultuur?

De organisatie heeft een informele bedrijfscultuur, waarin vier kernwaarden centraal staan: gastvrij, betrokken, verantwoordelijk en oplossingsgericht. Op basis van vertrouwen krijg je veel professionele vrijheid en mogelijkheden om te werken aan je eigen ontwikkeling. Gemiva-medewerkers zeggen: “Je doet er toe en krijgt volop de ruimte aan de slag te gaan met jouw goede ideeën om de zorg aan onze cliënten nog beter te maken.”

Hoe lang kan ik stage lopen?

Dat hangt af van je studierichting, het niveau en de eisen van de opleiding. We bespreken dit tijdens onze kennismaking.

Wat zijn de werktijden?

Hoeveel uur je werkt, hangt af van de eisen van je opleiding en de mogelijkheden op een locatie. Werk je in een dagbestedingslocatie, dan heb je regelmatige werktijden. Je werkt dan overdag. In een logeerhuis of een woonlocatie heb je wisselende diensten.

Welke vaardigheden of ervaring zijn vereist?

Tijdens je stage ga je in de praktijk brengen wat je bij je opleiding leert.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Je hebt een werkbegeleider die je introduceert op de werkplek en je tijdens je stage coacht en ondersteunt. Je werkbegeleider betrekt het team bij je begeleiding en zorgt ervoor dat de collega’s weten wat jij tijdens je stage moet leren. Je hebt minimaal eens per drie week een begeleidingsgesprek.

Wat zijn mijn taken en verantwoordelijkheden tijdens de stage?

Dit hangt af van je opleiding en hoe ver je bent. We stemmen jouw praktijkstage af op het programma van jouw opleiding. Als stagiair werk je altijd met begeleiding van een ervaren collega.

Met welke mensen kan ik tijdens mijn stage werken?

Bij Gemiva ondersteunen we kinderen, jongeren en ouderen met een beperking. Je kunt hier ervaring opdoen met zorg en ondersteuning van:

  • mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • mensen met een lichamelijke beperking;
  • mensen met een (lichte) verstandelijke beperking;
  • mensen met een meervoudige beperking.
Krijg ik een stagevergoeding?

Ja, als het een verplichte stage is die minimaal 150 uur en langer dan een maand duurt. In onze CAO lees je hoe hoog die vergoeding is en wat de voorwaarden zijn.

Hoe lang duurt een stage?

Dat hangt af van de eisen van jouw opleiding. We stemmen onze afspraken daar op af.