Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Brand Boerderij Valkendam mogelijk aangestoken. Recherche doet onderzoek.

In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juli is omstreeks 01.30 uur brand geconstateerd in het achterste gedeelte van Boerderij Valkendam in Alphen aan den Rijn. Helaas heeft een deel van de boerderij hierdoor onherstelbare schade opgelopen.

“We zijn dankbaar dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De bewoners en de medewerkers zijn geëvacueerd en fantastisch opgevangen in de buurt en bij omliggende Gemiva locaties,” deelt Gerard Gerding, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Vrijdagavond al konden de bewoners van de bijgebouwen op het terrein veilig terugkeren naar hun woning. Voor de zes bewoners van de woningen aan de voorkant van de boerderij is er gezorgd voor een alternatieve huisvesting op het terrein van Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp, voor tenminste de komende drie maanden. Daarnaast is de dagbesteding op de boerderij weer veilig hervat."

Bewondering voor doortastend handelen
"Ik ben vol bewondering voor iedereen die betrokken was bij deze nare situatie. Met name bewoners en medewerkers hebben ondanks de schok kalm en doortastend weten te handelen. We zijn de omwonenden bijzonder dankbaar; zij hebben ons op een geweldige manier geholpen door de bewoners en de medewerkers op te vangen. En zo ook de medewerkers van nabijgelegen locaties, die in het holst van de nacht 'gewoon' en pragmatisch aan de slag zijn gegaan. En laten we de brandweermannen niet vergeten. Hoewel het hun werk is, heeft hun alerte optreden bijgedragen aan het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen”, voegt Gerard Gerding eraan toe.

Mogelijke brandstichting
Gerard Gerding: “Uit technisch onderzoek blijkt dat de brand mogelijk is aangestoken. Daarom hebben we aangifte gedaan van een vermoeden van brandstichting. We willen benadrukken dat we geen enkele aanwijzing hebben van betrokkenheid van onze cliënten bij deze brandstichting. Momenteel ligt de zaak in handen van de recherche, die het incident grondig onderzoekt. Zodra het onderzoek is afgerond en er duidelijke conclusies zijn getrokken, zullen we de nodige informatie met iedereen delen," vervolgt Gerard Gerding.