Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Burgemeester Tjarda Struik bezoekt Afasiecentrum Leiderdorp op uitnodiging van cliënten

Van 5 tot en met 12 oktober is het de Week van de Afasie. Afasie is een taalstoornis die ontstaat doordat een deel van de hersenen, meestal door een beroerte of hersenletsel, beschadigd raakt. Mensen met afasie hebben moeite met begrijpen wat anderen zeggen, praten, lezen en schrijven. Ze ervaren hierdoor uitdagingen bij het doen van de dagelijkse dingen.

In het Afasiecentrum Leiderdorp helpen we mensen hierbij, maar het is ook belangrijk dat de samenleving hun uitdagingen kent. Daarvoor zetten onze cliënten zich in door gesprekken aan te gaan en zoveel mogelijk mensen hierover te informeren. In dat kader hebben ze burgemeester Tjarda Struik ook uitgenodigd voor een gesprek en een kijkje in het Afasiecentrum. Die uitnodiging werd aangenomen en vandaag kwam ze langs.

Bezoek

De cliënten van Afasiecentrum Leiderdorp hebben zelf burgemeester Struik uitgenodigd om op bezoek te komen. Ze wilden haar daarmee een indruk geven van hoe het leven met afasie is. Zelf vertellen over waar ze in het dagelijks leven tegen aan lopen en welke praktische uitdagingen zij hebben. Tijdens het bezoek schoof de burgemeester ook aan bij een leesgroep, speelde ze het woordenschatspel mee en kreeg ze vijf communicatietips van cliënt Marten. Ook werd er gesproken met de bewoners van de aangrenzende woonlocatie de Entree. Bij De Entree wonen volwassenen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel.

Het was een waardevol bezoek. Burgemeester Struik: ‘ Ik vind het heel interessant om te leren hoe mensen omgaan met hun afasie. En vooral hoe belangrijk het is dat de omgeving zich kan aanpassen, zodat je elkaar wél begrijpt. De communicatietips waren daarbij heel waardevol.’

Afasiecentrum Leiderdorp

Het Afasiecentrum is er voor mensen met afasie, die na revalidatie of logopedie nog beperkingen ervaren in het dagelijks leven. In het Afasiecentrum is er contact met lotgenoten; mensen die weten wat het is en wat iedereen doormaakt. Het kan motiverend werken om te horen en te zien hoe anderen met afasie omgaan.

De afdeling Hersenz van Gemiva biedt op dezelfde locatie behandeling aan, ook gericht op afasie. Het Afasiecentrum kan daarop aansluitend dagbesteding bieden voor mensen die graag willen blijven oefenen en ontmoeten. Bij de behandeling werkt een cliënt twee dagen per week gericht aan persoonlijke doelen. Bij begeleiding geven wij bij gespecialiseerde dagactiviteiten.