Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Contact via de Crdl

“Kippenvel krijg ik ervan! Het is zo mooi om te zien wat het contact via de Crdl doet met cliënten. De een wordt er ontspannen van. De ander juist alert. Het is een prachtig middel voor verbinding. Tussen jou en de cliënt, en tussen cliënten onderling.”

Persoonlijk begeleider Marjolein van der Stigchel is enthousiast over de Crdl. Activiteitencentrum Het Molenschaer in Strijen kon dit instrument vorig jaar aanschaffen dankzij een gift van de Zakenvrienden van Gemiva. “Sinds hij in huis is, wordt hij bijna dagelijks gebruikt. Bij ons op Het Molenschaer. En op locaties in de regio, want we lenen hem uit als dat kan.”

Aanraken

De Crdl is een houten instrument met aan de uiteinden geleidende sensoren. Een crdl-moment begint als twee mensen ieder een sensor aanraken en daarna huidcontact maken met elkaar. “Crdl herkent variaties in aanraking”, legt Marjolein uit. “Als je met je vingers tikt, komt er een ander geluid uit dan wanneer je wrijft. Onze cliënten reageren hier enorm op.”

Tok

Het instrument zorgt ook voor verbinding tussen cliënten voor wie het normaal moeilijk is om contact met elkaar te hebben. Marjolein: “Dan tikt de één voorzichtig op de neus van een ander en hoor je de ‘tok’ van een kip. Het is gaaf om te zien wat dat aan reacties geeft! Je voelt een verbondenheid die normaal niet tussen deze cliënten aanwezig is.”

CRDL