Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Coronatesten en isolatie niet meer nodig

Ruim drie jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland zijn we in een volgende fase beland. Testen op corona en isolatie na een besmetting zijn niet meer nodig, behalve wanneer een arts van bewoners in een woonlocatie dit nodig vindt. Wel blijven de algemene adviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona te voorkomen.

Dankzij vaccinaties en doorgemaakte infecties zijn we steeds beter tegen het coronavirus beschermd. Maar luchtweginfecties - zoals corona - blijven besmettelijk. Het volgen van onderstaande adviezen helpt om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken en zo ook mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.

Adviezen bij luchtwegklachten

Het kabinet vraagt om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten. Of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. Blijf thuis wanneer je ziek bent.
  2. Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  4. Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt.
  5. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Vaccinatie halen nog steeds mogelijk

De herhaalprik tegen corona blijft beschikbaar. Iedereen die de herhaalprik tegen corona na 18 september 2022 nog niet heeft gehaald, kan de prik alsnog halen (kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl). Iemand die de herhaalprik tegen corona wel gehaald heeft na 18 september 2022 kan niet nogmaals een herhaalprik halen.

Alléén mensen met een medisch hoog risico of een medische indicatie kunnen een extra herhaalprik tegen corona halen. Zij worden hiervoor uitgenodigd door hun behandelend arts.