Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Gemiva: opleidingsplaats voor GZ-psychologen

Gemiva en andere zorginstellingen bieden een vernieuwde aanpak voor de opleiding voor GZ-psychologen aan. Dit doen ze vanwege een toename in complexe hulpvragen uit de gehandicaptensector.

Bij Gemiva zien we, net als bij andere zorginstellingen in de gehandicaptenzorg, een stijging in cliënten met psychische problemen en complexe hulpvragen. Onze medewerkers moeten daarom brede kennis hebben. Kennis die verder reikt dan alleen de gehandicaptenzorg.

Leonie Verhulst, GZ Praktijkopleider bij Gemiva, vertelt: ‘De andere aanpak van de opleiding GZ-psycholoog is een van de antwoorden op deze uitdaging. We leiden collega’s nu generalistisch op. Deze nieuwe aanpak breidt hun kennis uit. Ze werken niet alleen bij ons, maar onder andere ook bij de reclassering, ouderenzorg of GGZ.’

Het vernieuwde programma is waardevol. Leonie ziet de voordelen al. De gevarieerde ervaringen van de GZ-psychologen in opleiding helpen direct in hun werk. Ze zegt: ‘Neem onze groep jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Criminaliteit is voor hen een risico. Maar onze GZ-psycholoog heeft ervaring in de reclassering. Dat is een groot pluspunt. Een andere GZ-psycholoog werkt met oudere cliënten. Ze kent de geriatrie goed door haar detachering in een verpleeghuis. En een collega met GGZ-ervaring helpt cliënten met psychische problemen zoals trauma's of angststoornissen.’

Borgen van deze kennis binnen de organisatie is essentieel. Ook hier zijn we hard mee aan het werk, zegt Leonie.

Een recent uitgebrachte video toont een van de opleidingsplekken van Gemiva De Elsenhoeve in Lekkerkerk.