Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuw in de Hoeksche Waard: mbo-opleiding Zorg en Welzijn

Zorgcampus Hoeksche Waard en Albeda Zorgcollege starten in september 2023 met een nieuwe erkende mbo-opleiding in de Hoeksche Waard: het brede basisjaar zorg en welzijn. Tijdens het brede basisjaar leren de studenten via werkplekleren meerdere werkvelden en kanten van zorg en welzijn kennen. Aan het einde van het eerste jaar kunnen de studenten dan een keuze maken uit één van de drie opleidingen: Verzorgende-IG, Maatschappelijke zorg of Mbo-verpleegkunde.

“Wij zijn blij en vooral ook heel trots dat het gelukt is om samen met Albeda Zorgcollege deze mbo-opleiding in de Hoeksche Waard te gaan starten. We hopen studenten hiermee tijdens hun stage-periodes en na hun opleiding te interesseren voor werken in de zorg in de Hoeksche Waard.”, aldus Nico de Pijper (directeur/bestuurder Zorgwaard, namens Zorgcampus HW).

Start nieuwe schooljaar

“Vandaag hebben we de samenwerking tussen Zorgcampus HW en Albeda Zorgcollege officieel vastgelegd. Vanaf nu gaan we studenten werven voor onze opleiding! We pakken de communicatie samen op en bezoeken met elkaar ook de VO-scholen in de Hoeksche Waard. Daarbij vertellen we meer over deze brede opleiding, waarbij het leren in- én van de beroepspraktijk centraal staat.", aldus Corné Grootenboer, adjunct-directeur van Albeda Zorgcollege.

Werkplekleren

In het eerste studiejaar gaan de studenten vrijwel direct leren in de praktijk en wisselen zij drie keer van praktijkplaats bij de betrokken zorgorganisaties. Hierdoor komen zij in aanraking met het vakgebied van verpleegkundige zorg, verzorging (ouderenzorg) en maatschappelijk zorg (woon-begeleiding en dagbesteding voor ouderen en mensen met een (verstandelijke) beperking). Zo oriënteren zij zich op wat ze zelf willen en kunnen.

Naast deze vorm van praktijkonderwijs (twee dagen per week) krijgen de studenten twee dagen per week les op een locatie van de Zorgcampus in de Hoeksche Waard. Docenten van Albeda Zorgcollege geven daar les aan de hand van beroepssituaties en experts uit het werkveld geven gastcolleges. Daarnaast volgen de studenten één dag per week algemene vakken (bijvoorbeeld Nederlands, Engels en studieloopbaan-begeleiding) bij Albeda Zorgcollege in Rotterdam.

Erkende bol-opleiding

Het brede basisjaar is een erkende bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg). Aan het einde van het eerste basisjaar volgt een studieadvies voor één van de drie opleidingen: Verzorgende-IG, Maatschappelijke zorg of Mbo-verpleegkundige. Studenten kunnen de opleiding vervolgen als bol-student, maar in het tweede jaar kan ook gekozen worden voor een bbl-overeenkomst (beroepsbegeleidende leerweg).

Informatiebijeenkomst op 14 december

Wie meer wil weten over de nieuwe opleiding, is op woensdag 14 december van harte welkom op onze informatiebijeenkomst in de Open Waard (Zoomwijckplein 11 in Oud-Beijerland). Tussen 16.30 en 20.00 uur zijn medewerkers van Zorgcampus HW en Albeda Zorgcollege aanwezig om meer te vertellen over de opleiding en vragen te beantwoorden. Meer weten, maar niet in de gelegenheid om 14 december te komen? Mail dan naar contact@zorgcampushw.nl.

Zorgcampus HW

In Zorgcampus HW werken zes zorgorganisatie (Alerimus, Cavent, Careyn, Gemiva, Heemzicht en Zorgwaard) in de Hoeksche Waard samen om mensen met interesse in werken in de zorg een afwisselende en leerzame opleidings- en/of werkplek te bieden. Van thuiszorg, verpleeghuiszorg tot gehandicaptenzorg en van sociaal maatschappelijk werk, dagbesteding tot specialistische teams en palliatieve zorg. Bij Zorgcampus HW is er altijd wel een werkplek die bij iemand past en waar medewerkers de ruimte krijgen om te blijven groeien in hun werk.