Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Onbegrepen gedrag leren begrijpen met innovatieve, slimme sok

De Hume, een innovatieve, slimme sok, is een Nederlandse uitvinding die stressniveaus van mensen meet, vertaald en weergeeft. Lichaamseigen reacties op stress worden gemeten door sensoren in de sok. De Hume meet een combinatie van beweging, hartslag en zweetproductie. Deze data worden vertaald naar een overzichtelijke app.

Een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) draagt sinds januari 2023 de Hume. Deze cliënt kan zich moeilijk uiten en de begeleiding gaf aan dat hij soms ‘ineens’ of ‘uit het niets’ agressie vertoont. Vaak met intensieve fixaties tot gevolg.

De Hume werkt als een zesde zintuig voor de begeleiding. De Hume stuurt een waarschuwing aan de begeleiding zodra opbouwende stress wordt gemeten. Dit ‘Early-Warning systeem’ zorgt ervoor dat cliënten eerder geholpen kunnen worden.

Het effect?
‘We hebben de betreffende cliënt door de Hume nóg beter leren kennen en leren begrijpen’ zegt de persoonlijk begeleider. ‘Omdat we hem nu met behulp van de slimme sok beter kunnen lezen en eerder weten dat er sprake is van (opbouw van) stress, is fixeren niet altijd meer noodzakelijk. Wordt er wel gefixeerd, dan is dit aanzienlijk korter en minder intensief dan voorheen.

’De projectgroep binnen Gemiva is blij met de eerste resultaten en geeft zeker een positief advies voor verdere inzet van de slimme sok bij cliënten binnen de organisatie. ‘De sok biedt niet alleen inzicht in de oorzaken en het opkomen van stress bij cliënten, maar heeft ook een aantoonbaar positief effect op hun kwaliteit van leven.

’Ook het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is enthousiast over dit project. Het CCE is partner van zorgprofessionals voor expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig en/of intensieve professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. ‘Onbegrepen gedrag kan zomaar begrepen worden’, aldus een woordvoerder van het centrum.