Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ankerplaats

In het kort

Woonlocatie Ankerplaats is gevestigd in de Leidse wijk Nieuw Leijden. In de locatie wonen 26 volwassen cliënten. 12 van hen wonen in een 3 kleine groepen. 14 cliënten hebben een eigen appartement (twee stellen wonen samen).

De leeftijd varieert van eind 20 tot begin 70 jaar. Het niveau van de cliënten verschilt van een lichte tot matige verstandelijke beperking. Veel cliënten zijn overdag aan het werk. Bijvoorbeeld bij een activiteitencentrum, vrijwilligerswerk, in het bedrijfsleven met een jobcoach of bij DZB Leiden. Er zijn elke dag ook meerdere cliënten thuis vanwege hun leeftijd. De sfeer is gezellig, ontspannen, gemoedelijk en rustig. In Het Trefpunt is het soms wat drukker.

Begeleiding

Op de Ankerplaats werken 4 persoonlijk begeleiders, 7 begeleiders, 1 leerling en een aantal invalkrachten. Ook werken er regelmatig stagiaires en woonhulpen. Daarnaast zijn er enthousiaste en betrokken vrijwilligers die op de locatie helpen. Zij doen activiteiten met cliënten, bijvoorbeeld samen koken in het eigen appartement. Ze helpen met hand-en-spandiensten of maken eten klaar voor het hele huis. De gedragsdeskundige die verbonden is aan de Ankerplaats is goed per mail bereikbaar en regelmatig op de locatie.

De locatiemanager is een aantal dagen per week aanwezig op de locatie en verder telefonisch of via de mail bereikbaar. Er is 24 uur per dag een begeleider in huis. 's Nachts is er een slaapwacht. Een kok zorgt voor het avondeten. Het Trefpunt is elke dag van 16.00 tot 20.00 uur geopend. Er is dan begeleiding in het Trefpunt. Bij speciale gelegenheden is het Trefpunt langer open, er worden dan ook wel activiteiten georganiseerd waar iedereen bij aan kan sluiten.

Gebouw en omgeving

Er zijn 3 kleinschalige groepswoningen waar 4 cliënten per woning wonen. Elke cliënt heeft een eigen slaapkamer met douche en toilet. In de keuken bij de huiskamer kan de maaltijd worden klaargemaakt. Er zijn 12 appartementen waar cliënten wat meer zelfstandig kunnen wonen. Elk appartement heeft een woonkamer met keukenblok, slaapkamer en douche. Er is de mogelijkheid om een eenvoudige maaltijd klaar te maken. Het gebouw heeft 4 verdiepingen. Er is een lift in het gebouw. In het midden van groepswonen en de appartementen (1e verdieping) is een binnen terras dat voor alle cliënten bereikbaar is. Daarnaast kunnen de bewoners van een appartement van het Trefpunt gebruik maken. Er is een wasserij, waar cliënten ook zelf hun was kunnen doen als zij geen eigen wasmachine in hun appartement hebben.

Woonlocatie Ankerplaats ligt in een rustige nieuwbouw wijk in Nieuw Leijden, tussen de Singel en de Willem de Zwijgerlaan in Leiden. Het ligt dicht bij het winkelcentrum Kooilaan (1 km) en de Kopermolen (1,5 km) in de Merenwijk. Het centrum van Leiden is op loopafstand (1,5 km). Vanaf station Leiden is de Ankerplaats bereikbaar met meerdere bussen. Ook heeft de locatie een overdekte parkeergarage. Daar is een algemene fietsenstalling. Deze parkeergarage wordt gedeeld met de buurtbewoners.

Naast de locatie is een brede groenstrook die de Merenwijk verbindt met Nieuw Leijden. Daar is ook de Drakentuin, een buurtinitiatief waar ook de Ankerplaats bij betrokken is. De locatie zet zich actief in om verbindingen in de wijk te stimuleren en op die manier het netwerk van de cliënt te verstevigen.

Ligging