Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Bloesem

Je brengt je zoon naar kinderdagcentrum Bloesem. Hij komt binnen in een kinderrijke omgeving, want Bloesem deelt het gebouw met twee basisscholen, een kinder- en peuteropvanglocatie en een behandelgroep voor dove en slechthorende kinderen. Op zijn groep krijgt je kind een warm welkom van de begeleiders. Samen starten ze een nieuwe dag vol spelen, leren en nieuwe vrienden maken. Het afscheid nemen is even moeilijk, maar je weet dat je kind vandaag in vertrouwde handen is.

In het kort

Kinderdagcentrum Bloesem van Gemiva is een kleinschalig kinderdagcentrum in Dordrecht voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of verstandelijke beperking. Het kinderdagcentrum is er voor kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar die (nog) niet toe zijn aan onderwijs. Bloesem heeft twee groepen: Madelief en Klaproos.

Sfeerimpressie

Voor wie

Heeft jouw kind vanwege een ontwikkelingsachterstand of beperking specialistisch zorg of begeleiding nodig? Kan het (nog) niet naar school of kinderopvang? Zoek je een plaats waar je kind de prikkels krijgt om te leren en te groeien? Denk dan eens aan kinderdagcentrum Bloesem. Bij ons ontwikkelen kinderen zich spelenderwijs, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Ze worden, afhankelijk van hun ontwikkeling, voorbereid op een overstap naar (speciaal) onderwijs of een ander kinderdagcentrum in de buurt.

Bloesem heeft twee groepen met gemiddeld acht kinderen per groep. Voor elk kind zoeken we de groep die het beste bij hem of haar past. We kijken hierbij naar de mogelijkheden van het kind, de leeftijd en welke kinderen er al in de groep zitten. Regelmatig overleggen we met ouders en begeleiders of de groep nog past of dat hun kind door kan stromen.

Begeleiding

Iedere groep heeft twee begeleiders. Eén van hen is de persoonlijk begeleider van je kind. Die begeleider onderhoudt het contact met jullie en stelt met jullie een ondersteuningsplan op. Dit plan is het uitgangspunt bij de behandeling en begeleiding van je kind. Bij sommige activiteiten hebben we extra ondersteuning van een vrijwilliger. De locatiemanager is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en geeft leiding aan de medewerkers. 
De medewerkers van Bloesem hebben een agogische opleiding op mbo- of hbo-niveau gevolgd. Ook is een aantal begeleiders SKJ-geregistreerd. De (persoonlijk) begeleiders worden op aanvraag ondersteund door andere deskundigen. Denk aan een gedragsdeskundige/orthopedagoog, logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, spelagoog, bewegingsagoog en kinderarts.

Activiteiten

Bij ons kinderdagcentrum in Dordrecht staan beleven, ontdekken en ontwikkelen centraal. Jouw kind krijgt bij Bloesem de extra ondersteuning die het nodig heeft. Ontwikkeling in een veilige, stimulerende omgeving staat bij ons op de eerste plaats. 
De activiteiten zijn zo veel mogelijk afgestemd op de behoefte van jouw kind. Die zijn gericht op:  

  • waarneming: ervaren van horen, zien, voelen, ruiken en proeven; 
  • communicatie: we gebruiken verschillende communicatiemiddelen naast elkaar, zoals gesproken taal, gebaren, pictogrammen, foto’s, voorwerpen, lichaamshouding en mimiek; 
  • sociaal emotionele ontwikkeling: contact maken met begeleiders en andere kinderen, samenspel; 
  • cognitieve ontwikkeling: werken met ontwikkelingsmateriaal, aansluitend bij het niveau van het kind en het voorbereiden op school; 
  • zelfredzaamheid: stimuleren van zelfstandigheid; 
  • motoriek: bewegingsactiviteiten, buiten spelen.

Openingstijden

Bloesem is bijna het gehele jaar open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 (brengtijd tussen 9.00 en 9.15) tot en met 15.00 uur (ophaaltijd tussen 14.45 en 15.00 uur). Ieder jaar is er een beperkt aantal sluitingsdagen rond de feestdagen. We maken die dagen rond september bekend voor het volgende jaar.

Gezin extra ondersteunen

We hebben bij Gemiva diverse mogelijkheden om gezinnen extra te ondersteunen, zoals onze naschoolse opvang. Die is dagcentrum Nova in Sterrenburg. De opvang is open op maandag tot en met donderdag tot 18.00 uur. Vervoer van Bloesem naar Nova regel je zelf. In Nova bieden we ook zaterdagopvang, iedere zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Ook werken we nauw samen met de Ambulante dienst Waardeland Jeugd en logeerhuis de Bijenkorf 's Gravendeel. Of je kind gebruik kan maken van deze opvang, hangt af van de hulpvraag, de indicatie/beschikking en de beschikbare plaatsen.

Gebouw en omgeving

Je vindt kinderdagcentrum Bloesem in de wijk Stadspolders. Het kinderdagcentrum deelt het pand op het Selma Lagerlöf-erf met twee basisscholen (Oranje Nassauschool, De Griffioen), SDK-kinder- en peuteropvang en een behandelgroep van Auris. We mogen gebruik maken van hun gymzaal en hebben een eigen buitenspeelplaats.

Ligging

Hulp nodig bij het vinden van geschikte ondersteuning?

Heb je vragen over deze of een andere locatie? Wil je de verschillende mogelijkheden binnen Gemiva bespreken of wil je meer weten over de financiering en wachttijden? Onze zorgbemiddelaars denken graag met je mee.

Onze zorgbemiddelaars denken mee

Contact met andere ouders? Kom langs!

Ontmoet andere ouders, deel ervaringen en vind ondersteuning bij elkaar.

Onze oudercontactochtenden zijn een moment voor moeders én vaders om elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. De koffie en thee staan eens per kwartaal klaar. We zien uit naar je komst!

Meld je aan