Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Boerderij Valkendam

Je loopt het terrein van Boerderij Valkendam op. Je hoort het loeien van de koeien en het gekakel van de kippen. Je begroet je begeleider en samen bespreken jullie wat de taken van vandaag zijn. Misschien eieren rapen of een handje helpen in de winkel.

Sfeerimpressie

In het kort

Boerderij Valkendam in Alphen aan den Rijn is een biologische zorgboerderij. Op de boerderij wonen dertien mensen met een beperking. Overdag werken er in totaal vijftien mensen. Iedereen is dol op de natuur en op de dieren. Wil je dit zelf zien en ervaren? Je bent altijd welkom bij Boerderij Valkendam.

Voor wie?

Boerderij Valkendam is er voor mensen met een beperking. Dat kan een verstandelijke, lichamelijke en psychische beperking zijn. Leerlingen die van het praktijkonderwijs afkomen, zijn ook welkom. Net als stagiaires van het speciaal onderwijs.

Dagactiviteiten

Bij Boerderij Valkendam kan je deelnemen aan veel verschillende activiteiten. Je werkt onder begeleiding en hebt je eigen taak, afhankelijk van het seizoen. Tijdens het werken ontdek je snel waar jouw talenten liggen en wat je leuk vindt om te doen. Er zijn veel dieren die verzorging nodig hebben. In onze tuin verbouwen we groente, fruit en bloemen. De dagelijkse activiteiten bestaan onder andere uit:

  • koeien melken;
  • dieren voeren;
  • eieren rapen en sorteren;
  • de stal en dierenhokken schoonmaken;
  • meehelpen in de winkel;
  • repareren/opknappen van machines;
  • klussen op en rond het erf;
  • hout kappen;
  • cadeau-kistjes timmeren voor de winkel;
  • lekkere dingen maken in de winkel.

Begeleiding

Op de boerderij kunnen mensen wonen en werken. Daarom bestaat de begeleiding uit woon- en werkbegeleiders. De bewoners krijgen ondersteuning van de woonbegeleiders. Werkbegeleiders helpen bij de werkzaamheden op de boerderij. Ons team krijgt ook ondersteuning van een gedragsdeskundige. Begeleiders helpen je aan de hand van je ondersteuningsplan. Er is 24 uur per dag ondersteuning aanwezig.

Wonen

Bewoners hebben een eigen kamer. Je ontmoet elkaar in een gezamenlijke woonkamer met keuken. Daarnaast is er een kantine voor de dagactiviteiten. Ook is er een logeerkamer voor tijdelijk wonen.

Op het erf staat nog een tweede woning: het Valkeniertje. Ook hier hebben bewoners hun eigen kamer. Ze maken gebruik van de gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer. De bewoners zijn erg zelfstandig en krijgen hulp van de woonbegeleiding wanneer ze dat nodig hebben. Net als de bewoners die wonen in de naastliggende twee appartementen.

Gebouw en omgeving

De boerderij ligt in de polder dicht bij Alphen aan den Rijn en is al meer dan tweehonderd jaar oud. De rivier de Rijn stroomt langs de boerderij. Het dorp is slechts op twee kilometer afstand. In de Hooiberg is een biologische boerderijwinkel. Verder is er op het terrein een grote potstal voor de koeien, een grote werkschuur, twee kassen, een moestuin, twee kippenhokken en veel weiland.

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte locatie voor jou?

Heb je vragen over deze of een andere locatie? Wil je de verschillende mogelijkheden binnen Gemiva bespreken of wil je meer weten over de financiering en wachttijden? Onze zorgbemiddelaars denken graag met jou mee.

Neem contact op