Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Cygnus

Denk je aan Cygnus, dan denk je aan gezelligheid en gastvrijheid. Je hebt je eigen weekprogramma waarin je voor jezelf iets kan doen, maar ook mee kan helpen met de werkzaamheden die er zijn. Een spontaan uitstapje naar buiten met de bus of quatrobike? Je kan altijd mee, maar misschien blijf je vandaag liever bij je eigen programma.

In het kort

Cygnus is een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Cygnus bevindt zich samen met woonlocatie Aves in gebouw Avesstaete in Den Haag Ypenburg. Een deel van de cliënten die het activiteitencentrum bezoekt, woont in één van de appartementen van Aves. Het programma van Cygnus biedt verschillende activiteiten. Samen met je persoonlijk begeleider kijk jij wat jou het beste past.

Voor wie

Activiteiteitencentrum Cygnus is er voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Je kunt er deelnemen aan verschillende activiteiten in groepen van ongeveer zes personen. Iedereen heeft zijn of haar eigen rooster. Het gebouw heeft meerdere ruimtes. Zo is er een fitnessruimte, is er over de hele lengte van het gebouw een terras met bakken om te tuinieren en vind je aan de voorkant van het gebouw een vissteiger. Cygnus biedt ruimte aan maximaal 25 mensen per dag.

Om in aanmerking te komen voor dagactiviteiten bij Cygnus, heb je een beschikking of indicatie nodig.

Heb je hier vragen over? Wil je weten wat er in jouw situatie van toepassing is of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of beschikking? Stel je hulpvraag! Wij helpen je graag.

Activiteiten en groepen

Bij Cygnus kun je veel verschillende activiteiten ondernemen. Met je persoonlijk begeleider bespreek je de mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld:

  • sporten;
  • zwemmen;
  • koken en bakken;
  • tuinieren;
  • spelletjes spelen;
  • deelnemen aan creatieve activiteiten;
  • arbeidsmatige werkzaamheden verrichten;
  • werken op de computer;
  • helpen bij de kringloopwinkel.

Begeleiding

De cliënten krijgen bij de activiteiten ondersteuning van vaste begeleiders. Het team wordt aangevuld met leerlingen en stagiaires. Waar nodig kunnen medewerkers een gedragskundige raadplegen die aan de locatie verbonden is. Tevens maakt Gemiva dankbaar gebruik van de inzet van vrijwilligers. Zij geven individuele aandacht aan cliënten, helpen hen bij het aanleren van bepaalde vaardigheden en/of kunnen met hen aparte activiteiten ondernemen.

Gebouw en omgeving

Cygnus bevindt zich samen met woonlocatie Aves in gebouw Avesstaete in Den Haag Ypenburg. In het activiteitencentrum zijn diverse specifieke ruimtes (computer, fitness, keramiek, keuken) plus een multifunctionele ruimte waar gezamenlijke activiteiten worden ondernomen. Alles is gelijkvloers en volledig rolstoeltoegankelijk. Er is een terras langs de hele lengte van het gebouw en aan de achterkant vind je een park. Een bushalte zit op loopafstand.