Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Dorrestein

In het kort

Dorrestein is een woonlocatie in Nieuwerkerk aan den IJssel waar volwassenen met een lichte verstandelijke beperking in ruime appartementen wonen. De appartementen maken deel uit van een groter complex van ruim 100 huurappartementen.

De cliënten wonen zo zelfstandig mogelijk, maar kunnen 24 uur per dag een beroep doen op de begeleiders elders in het complex. De cliënten werken overdag in de sociale werkvoorziening, hebben een betaalde baan of bezoeken een activiteitencentrum voor dagbesteding.

Begeleiding

De cliënten krijgen ondersteuning en begeleiding van een vast team begeleiders. Iedere cliënt heeft een persoonlijk begeleider. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt voor de cliënten en zijn vertegenwoordigers. De pb-er stelt met de cliënt een ondersteuningsplan met doelen en afspraken op. Vanuit die doelen en afspraken krijgen de cliënten begeleiding in hun eigen appartement. Hierbij staat het zogenaamde competentiemodel centraal: samen met de cliënt kijken de begeleiders naar de mogelijkheden van de cliënten en hoe zij zich van daaruit kunnen ontwikkelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat cliënten zoveel als mogelijk gestimuleerd worden om zelfstandigheid en zelfredzaamheid te behouden en uit te voeren. Sommige cliënten verzorgen hun eigen maaltijden. Voor de andere cliënten worden de maaltijden verzorgd. In De Inloop kan samen gegeten worden en koffie/thee gedronken worden.

Het team van persoonlijk begeleiders en begeleiders wordt aangestuurd door een locatiemanager.

Gebouw en omgeving

Woonlocatie Dorrestein is onderdeel van een ruim appartementencomplex van honderd appartementen boven een modern winkelcentrum in het centrum van Nieuwerkerk aan den IJssel. De zestien cliënten beschikken ieder over een ruim appartement met een woonkamer, open keuken, slaapkamer, badkamer en toilet. Er is een grote gezamenlijke daktuin, waar zij naar behoefte gebruik van kunnen maken en waar bij mooi weer buiten gegeten kan worden.

Een extra appartement (De Inloop) fungeert als ontmoetingsruimte voor de cliënten. Daar gebruiken zij (als zij dat willen) gezamenlijk de warme maaltijd. Zij kunnen er gezelschapsspelen doen, bijzondere activiteiten doen zoals carnaval vieren, beautydagen en er met elkaar vergaderen.

Een ander appartement is de werkruimte voor de begeleiders en doet dienst als slaapkamer voor de slaapwacht.

Ligging