Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Het Bruglokaal

Je loopt naar binnen bij het Bruglokaal in Wassenaar. Je bent blij met deze plek; de kleine en rustige locatie past goed bij jou. Je gaat deze week verschillende dingen doen. Je gaat in ieder geval meewerken in de volkstuin, vuil prikken in de buurt en boodschappen doen. En natuurlijk, zoals iedere week, mee naar het zwembad.

In het kort

Het Bruglokaal is een dagactiviteitencentrum voor jong volwassenen met een beperking. Bij Het Bruglokaal wordt de ontwikkeling per individu gestimuleerd. Er wordt gekeken naar wat de jongeren voor vaardigheden in huis hebben en wat zij nog kunnen ontwikkelen. Ook wordt er hard gewerkt aan het behoud van vaardigheden.

Voor wie?

Het Bruglokaal is er voor schoolverlaters (speciaal onderwijs) en voor jongeren die, als zij 18 jaar worden, niet meer op een kinderdagcentrum terecht kunnen. De overeenkomst tussen de deelnemers is de leeftijd. De aard van de beperking van de cliënten is divers. Dit loopt uiteen van een lichamelijke en/of verstandelijke tot een meervoudige beperking of een stoornis in het autistisch spectrum. Dit zorgt voor een diverse groep jong volwassenen die elkaar stimuleren om te ontwikkelen. Iedereen ontwikkeld zich bij Het Bruglokaal op zijn/haar eigen manier.

Om in aanmerking te komen voor dagactiviteiten bij Het Bruglokaal, heb je een beschikking of indicatie nodig.

Heb je hier vragen over? Wil je weten wat er in jouw situatie van toepassing is of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of beschikking? Stel je hulpvraag! Wij helpen je graag.

Sfeerimpressie van Het Bruglokaal

Activiteiten

De deelnemers krijgen een uniek en gevarieerd programma aangeboden. Uitgangspunt hierbij is de individuele wens/behoefte van de deelnemer. Zijn/haar talenten staan centraal en de mogelijkheid om zich daarin te ontwikkelen. Je kunt bij Het Bruglokaal onder andere:

  • koken;
  • trainingen volgen (bijvoorbeeld op het gebied van sociale vaardigheden);
  • sensopathische activiteiten doen;
  • boodschappen doen;
  • groen activiteiten ondernemen in de eigen volkstuin;
  • zwemmen.

Als voorbeeld de activiteit 'boodschappen doen': door het verschil in cognitief niveau heeft iedere deelnemer een ander doel in de supermarkt. Een meervoudig complex gehandicapte deelnemer gaat in eerste instantie mee voor de sfeer en de ervaring. Een deelnemer met een sociale stoornis gaat mee om te leren hoe zich te gedragen in de winkel. Een cognitief hoger ontwikkelde deelnemer gaat mee om te leren betalen.

Het Bruglokaal heeft ook een aantal maatschappelijke projecten op de agenda staan, zoals het glasproject, flyers bezorgen voor verschillende lokale organisaties in Wassenaar en ondersteunen bij het RepairCafé. Verder is er een mogelijkheid voor deelnemers om individueel stage te lopen. Bijvoorbeeld leren werken bij de bakker of leren werken in de supermarkt.

Begeleiding

Het Bruglokaal is een locatie waar elk jaar gewerkt wordt met een diverse groep studenten van verschillende MBO en HBO opleidingen. Dit betekent dat het team van begeleiders grotendeels bestaat uit studenten. Deze studenten worden intensief gevolgd en begeleid door een ervaren persoonlijk begeleider. Dankzij de inzet van de studenten kan er gericht gewerkt worden aan individuele wensen en ontwikkelingsbehoeften van de deelnemers. Het idee sluit aan bij jongeren onder elkaar en jongeren in ontwikkeling en maakt dat er betaalbare kwaliteit geboden kan worden. Door te werken met de studenten kunnen er verschillende activiteiten aangeboden worden die anders geen doorgang zouden kunnen vinden.

Gebouw en omgeving

Het Bruglokaal is gevestigd in Wassenaar. De locatie bevindt zich in een gedeelte van een winkel aan de Johan de Wittstraat.