Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

IBG Cronesteijn

De dauw ligt nog over de weilanden. Met de fiets kom ik aan bij IBG Cronesteijn. Het is altijd een mooie fietstocht langs het kanaal en door de polder. Vandaag ga ik aan de slag met het timmeren van een steigerhouten tuinbank. Het is altijd mooi om van een stuk hout iets moois te zien ontstaan. Met het voorjaar in aantocht, denk ik dat we nog meer tuinmeubels zullen gaan maken. Ik geniet ervan om met mijn handen bezig te zijn.

Sfeerimpressie

In het kort

Op IBG Cronesteijn in Leiden werken mensen die intensieve begeleiding nodig hebben. De meesten wonen op Swetterhage in Zoeterwoude. Er zijn vier groepen bij IBG Cronesteijn. Je kan kiezen uit:

 • de tuingroep
 • het atelier
 • houtbewerking
 • externe groep

Voor wie?

De mensen die werken op IBG Cronesteijn laten complex gedrag zien. Ze hebben een verstandelijke beperking en een ernstige vorm van autisme en/of een psychiatrische aandoening. Zij kunnen fulltime bij IBG Cronesteijn werken. De meesten wonen op Swetterhage.

Om in aanmerking te komen voor dagactiviteiten bij IBG Cronesteijn, heb je een beschikking of indicatie nodig. Heb je hier vragen over? Wil je weten wat er in jouw situatie van toepassing is of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of beschikking? Stel je hulpvraag! Wij helpen je graag.

Meld je aan

Begeleiding

Het team van IBG Cronesteijn bestaat uit 12 vaste medewerkers en een aantal invalmedewerkers. Het team bestaat uit persoonlijk begeleiders, begeleiders en leerlingen. Er is ook plaats voor een SPH-stagair. Enkele cliënten krijgen individuele begeleiding. De begeleiders werken aan de hand van jouw ondersteuningsplan. Dit doen ze in overleg met de persoonlijk begeleider van jouw woonlocatie.

Activiteiten

Bij IBG Cronesteijn kun je kiezen uit verschillende activiteiten:

 • Productie van openhaardhout: zagen, kloven en hout inpakken
 • Kweken van planten, bloemen en groenten
 • Onderhoud van het terrein
 • Timmeren van meubilair, steigerhouten producten, vogelhuisjes etc.
 • Verzorgen van de dieren
 • Boodschappen doen en tafel dekken voor de lunch
 • Papierprikken in de wijk
 • Winkelverkoop
 • Bezorging van openhaardhout met de bus
 • Wandelen en fietsen in het park

Winkel

In de winkel van IBG Cronesteijn kun je allerlei zelfgemaakte spulletjes kopen. De cliënten maken diverse leuke (tuin) producten. Bijvoorbeeld paddenstoelkrukjes, vogelhuisjes en steigerhouten tuinsets. Je kunt dit bestellen en je kunt langskomen in de winkel.

We verkopen ook zelfgekweekte, onbespoten groenten. De winkel staat vooraan op het terrein. De winkel is open van maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur. Op andere tijdstippen ben je op afspraak ook van harte welkom. Bel voor meer informatie of een afspraak naar 071 576 76 13.

Gebouw en omgeving

IBG Cronesteijn ligt op het achtererf van Hoeve Cronesteijn. Aan de rand van de polder ligt de sfeervolle hoeve aan het Rijn-Schiekanaal. Vroeger was de hoeve een melkveehouderij. In 2007 is het omgebouwd tot een activiteitenboerderij. De locatie heeft twee gebouwen en verschillende dieren. Verder is er een groot stuk land met een moestuin, een kas, speeltoestellen en werkruimtes. IBG Cronesteijn is goed met het openbaar vervoer te bereiken. De locatie heeft een eigen bus. Cliënten komen vanaf de woonlocaties op Swetterhage met deze bus, met de tandem of zelfstandig.