Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kanaalpark Gezinnen

In het kort

Aan het Kanaalpark in de Lammenschansdriehoek in Leiden staat woonlocatie Kanaalpark. Een groot appartementencomplex met twaalf appartementen speciaal voor ouders met een verstandelijke beperking en hun kinderen.

Het totale appartementencomplex telt 41 appartementen en zes studio’s. Het is een woonlocatie voor cliënten van Gemiva en De Haardstee.

Voor wie?

De twaalf appartementen zijn bestemd voor ouders met een (verstandelijke) beperking en hun kinderen. Om in aanmerking te komen voor een appartement met begeleid wonen is een indicatie nodig.

Begeleiding

Het team bestaat uit een locatiemanager, (persoonlijk) begeleiders en een gedragskundige. Bij de begeleiding aan gezinnen ligt de nadruk op het bieden van ondersteuning bij de opvoeding.De begeleiding is gericht op:

  • Het bieden van een veilige omgeving voor ouder en kind;
  • Het ondersteunen en bevorderen van de zelfredzaamheid;
  • Het ondersteunen van de ontwikkeling naar een veilige hechting tussen ouder en kind
  • Het ondersteunen van de ontwikkeling van een gezonde ouder-kind relatie
  • Het ondersteunen bij het organiseren van een huishouden
  • Het krijgen/hebben van een solide financiële situatie
  • Het vinden van een leuke baan of andere zinvolle dagbesteding

Samenwerking

Bij aanmelding worden er afspraken gemaakt over het doel van het komen wonen bij Kanaalpark gezinnen. Dit kunnen veiligheidsafspraken zijn maar ook afspraken over waar je de komende periode aan wil gaan werken. De doelen zullen gedurende het wonen bij kanaalpark gezinnen worden aangepast naar wat er nodig is voor de ouder(s) en/of het kind..Er wordt nauw samengewerkt met het team van Gemiva locatie De Vlechtbaan in Leiderdorp. Daarnaast wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld de gemeente Leiden, de William Schrikker Stichting en Jeugdbescherming West.Het beleid is er op gericht om te werken vanuit de krachten van de ouders en de opvoedvaardigheden te vergroten. Samen met de ouder(s) en andere organisaties, zoals het kinderdagverblijf, het consultatiebureau, Team Jeugd en Gezin, Bureau Jeugdzorg en school, wordt gezocht naar de beste balans voor ouder(s) en kind.De begeleiders werken aan de hand van verschillende methodieken, onder andere Houvast en 1 gezin 1 plan.

Het gebouw en de omgeving

Het appartementencomplex staat in de Lammenschansdriehoek, een nieuwe wijk in Leiden, direct gelegen achter het station Leiden Lammenschans. Er zijn hier verschillende busverbindingen. Het centrum van Leiden ligt op vijf minuten fietsen. Aan de overkant van het kanaalpark ligt het park Cronesteijn.

De appartementen voor gezinnen zijn gesitueerd op de hoeken van het gebouw. De appartementen hebben een grote en een kleine slaapkamer, een eigen entree, lift en fietsenstalling in het gebouw.

Op de begane grond is een steunpunt met speelhoek.

Voor een goede visuele indruk van Kanaalpark, kun je ons moodboard bekijken.

Ligging