Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De Meerkoet

Er moet vandaag een lunch worden gemaakt voor een bedrijf in de buurt en de onderdelen voor tien fietsen liggen klaar. Eerst de lunch en dan vanmiddag de fietsen! Dat wordt een leuke dag! Misschien is er zelfs nog tijd om aan het einde van de dag even wat te sporten met wat collega’s in de gymzaal van het gebouw.

In het kort

De Meerkoet is een leer- en werkomgeving voor mensen met een beperking. Je kunt bij De Meerkoet leren en werken op drie verschillende plekken:

  • de lunchroom;
  • het atelier;
  • de fietsenwerkplaats.

Je bent welkom bij een van de leerwerkplekken, maar je kunt ook verschillende plekken combineren! Het aantal deelnemers per leerwerkplek is verschillend en kan ook verschillen per dag(deel). We zoeken altijd met jou naar de meest passende plek(ken) en de voor jou meest passende momenten.

Voor wie

De Meerkoet is een leer- en werkomgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij werken en leren is welkom.

Om in aanmerking te komen voor dagactiviteiten bij De Meerkoet heb je een beschikking of indicatie nodig.


Heb je hier vragen over? Wil je weten wat er in jouw situatie van toepassing is of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of beschikking? Stel je hulpvraag! Wij helpen je graag.

Leren en werken

De meeste deelnemers zijn tussen de 16 en 27 jaar, maar ook buiten deze leeftijdscategorie bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt diverse mogelijkheden om te leren en te werken. Jij onderneemt activiteiten, wij ondersteunen je daarbij. Dat kan in een groep of alleen; iedereen kan met zijn eigen vragen en persoonlijke doelen aan de slag.

Ben je (nog) niet in staat betaald werk te doen, of zoek je passende dagbesteding? Misschien is dit iets voor jou. Je kunt bij De Meerkoet van maandag tot en met vrijdag aan de slag onder vaste begeleiding.

Activiteiten

Bij De Meerkoet kun je verschillende activiteiten ondernemen. Met je persoonlijk begeleider bespreek je wat het beste bij jou past.

  • In de lunchroom komen gasten lunchen of koffie of thee drinken met iets lekkers. Jij zorgt er samen met je collega’s en onder begeleiding van de chef-kok voor dat de gasten genieten. Jij helpt met koken, uitserveren en bedienen; bakt taarten en koekjes en zorgt ook voor lekkere lunch op bestelling. Je ruimt op, doet de afwas en zorgt voor een schone leuken.
  • In het atelier kun je (zelfstandig of onder begeleiding) aan de slag met creatieve activiteiten die bij jou passen. Het aanbod is groot, van breien, schilderen, haken, kaarten maken tot kaarsen maken en weven. In het atelier maken we ook cadeautjes in opdracht van bedrijven en andere locaties. We verkopen onze producten in de winkel in de lunchroom en via de Gemiva webwinkel. Op basis van jouw wensen en behoeften kijken we samen welke activiteit bij je past.
  • In de fietsenmakerij wordt gesleuteld aan fietsen die inwoners van Alphen en omgeving komen brengen ter reparatie en leveren we nieuwe en tweedehands fietsen aan bedrijven die daartoe opdracht geven. Je kunt helpen bij en alles leren over het repareren en bouwen van de fietsen. Bij alle werkzaamheden krijg je natuurlijk hulp van begeleiders en vrijwilligers die alles weten van de fietsenmakerij.

Tijdens het werk of aan het einde van de werkdag maken we ook graag tijd vrij om te praten met elkaar over onderwerpen die ons bezig houden. Soms blazen we na een drukke werkdag stoom af in de gymzaal in het gebouw; lekker even sporten met elkaar voor wie daar zin in heeft.

Begeleiders en vrijwilligers organiseren ook veel extra activiteiten en clubs. We kijken daarbij steeds naar waar de behoefte ligt en proberen mensen te verbinden in gedeelde interesses. Zo is er een meidenclub, een lotgenotengroep, een gameclub en een wandelgroep actief.

Begeleiding

Bij De Meerkoet werken meerdere begeleiders. Eén van hen is persoonlijk begeleider. De persoonlijk begeleider bespreekt welke activiteit het beste bij jou past. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor jou en je verwanten. Met hem of haar bespreek je regelmatig of de activiteiten aan je wensen voldoen. Bij alle activiteiten zijn begeleiders en vrijwilligers die je ondersteunen waar jij dat nodig hebt. Studenten spelen een hele belangrijke rol in de ondersteuning van de werkzaamheden van de deelnemers. Bij De Meerkoet ontmoet je dan ook veel leerlingen en stagiaires.
De locatiemanager is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en geeft leiding aan de medewerkers.

Gebouw en omgeving

De Meerkoet ligt in Alphen aan den Rijn, net buiten het centrum. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer.

De Meerkoet is een bijzonder gebouw. Het gebouw wordt gedeeld met Prisma, school voor voortgezet speciaal onderwijs. We delen veel ruimtes in het pand en werken veel samen. Zo komen docenten van school vaak lunchen in de lunchroom en verzorgen we de catering voor hun vergaderingen en bijeenkomsten.

Het gebouw is rolstoeltoegankelijk: er is een lift en een aangepast toilet. De lunchroom heeft een fijn terras waar in de zomer de gasten van de lunchroom en deelnemers gebruik van kunnen maken.

Het hele gebouw en de buitenruimte om het gebouw heen zijn rookvrij.

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte locatie voor jou?

Heb je vragen over deze of een andere locatie? Wil je de verschillende mogelijkheden binnen Gemiva bespreken of wil je meer weten over de financiering en wachttijden? Onze zorgbemiddelaars denken graag met jou mee.

Neem contact op