Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Van compost tot op het bord

Nieuw project De Kwekerij smaakt naar meer

Op initiatief van het kookteam, het groenteam en begeleiders Nico de Velde, Guido de Bont enRene Vrijburg, zijn de rollen voor één keertje omgedraaid bij Kwekerij Groei & Ontwikkeling van Gemiva. In de warme kas is niet het groenteam, maar het kookteam bezig met het planten van tomatenzaadjes. Ondertussen zet in de keuken het groenteam de laatste hand aan een heerlijke,romige tomatensoep.

De uitwisseling is onderdeel van een nieuw project over gezond en bewust eten. Door de teams een kijkje in elkaars keuken te geven, ontstaat er meer bewustwording over wat je eet en waar het vandaan komt. De locatie Kwekerij Groei & Ontwikkeling in Leiden is perfect voor een oefenronde, omdat de kas en de kantine vlak naast elkaar zitten. Een wisseling is dus makkelijk gemaakt. Zo kunnen de cliënten leren en ontdekken waar het eten vandaan komt en wat je er allemaal mee kunt doen. Daarnaast stimuleert de uitwisseling het delen van kennis maar ook de samenwerking tussen de twee teams.

Nieuw project

De bewustwording van gezonde voeding wordt breder uitgezet over verschillende locaties van Gemiva. Aan de hand van een driedelig, interactief programma ontdekken de deelnemers waar eten vandaan komt en hoe je het omtovert in een gezonde maaltijd. Zo wordt er met een kweekbak en het verhaal van de Kwekerij uitgelegd hoe je zelf groenten kunt kweken. Met een kennisquiz en een geblinddoekte proeverij wordt er gekeken wie zich een echte smaak-professor kan noemen. Als laatste maken de deelnemers een eigen poké bowl zodat ze ervaren hoe makkelijk het is om een gezonde maaltijd te maken.

Smaakt naar meer

Als de geplante tomatenzaadjes afgedekt in de kas staan, is het tijd om de zelfgemaakte tomatensoep in te schenken. Wanneer de oven opengaat, vult de geur van vers geroosterde tomaten langzaam de kantine van DZB. De restjes groenafval worden verzameld zodat het groenteam het kan gebruiken als compost. Wel zo duurzaam en circulair! Naast een heerlijke maaltijd ontvangen de deelnemers ook een tomatendiploma. Wat hun betreft was het een leerzame en geslaagde ochtend. Ook de begeleiders zijn tevreden met het resultaat. Het project smaakt zeker naar meer!

De Kwekerij Groei & Ontwikkeling

Bij Kwekerij Groei & Ontwikkeling werken mensen met een beperking in het groen. De uitvalsbasis is gevestigd op het terrein van DZB in Leiden. Cliënten en leer-werkbedrijvers zijn zowel parttime als fulltime bezig met het kweken groenten of het onderhouden van groen op verschillende buitenlocaties. Het kookteam van Gemiva verzorgt in de keuken op het terrein van DZB maaltijden en catering voor bewoners van woonlocaties van Gemiva, maar ook voor verschillende horecapartners in in Leiden en omgeving. Ze werken met verse producten uit de kas. De cliënten die bij Kwekerij Groei& Ontwikkeling en bij het kookteam werken wonen zelfstandig, bij hun ouders of op een woonlocatie van Gemiva in Leiden en omstreken