Op dinsdag 23 januari vond het Festival Lab 2030 plaats over 'Weg met traditionele dagbesteding'. De bijeenkomst was de afsluiting van het door de Vereniging Gehandicaptenorganisatie Nederland (VGN) georganiseerde Lab 2030. In dit traject zijn twintig teams aan de slag gegaan met het vernieuwen van dagbesteding binnen de gehandicaptenzorg.
Tijdens het festival deelden de verschillende teams hun bevindingen en het programma bood inspiratie voor anderen om ook aan de slag te gaan met vernieuwing.
René Vrijburg, kok van het kookteam op het terrein van Gemiva locatie de Kwekerij in Leiden, gaf er samen met cliënten een workshop. Hierin lieten ze zien hoe (lokale) ondernemers een cruciale rol spelen binnen de zorg. En hoe samenwerking kansen creëert voor iedereen die betrokken is.
Binnen de muren van de kookstudio worden niet alleen heerlijke gerechten bereid, de studio fungeert ook als een leerwerkbedrijf. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de kans om zich te ontplooien in een professionele horecakeuken, waar chef-koks hen meenemen op een reis van het bedenken van recepten tot de uitvoering ervan.
Winwinwin!
De producten, bereid met zelf gekweekte groenten en kruiden en variërend van brownies en sappige burgers tot zelfgemaakte friet en een scala aan heerlijke soepen, vinden hun weg naar diverse horecaondernemingen in de omgeving. Winwinwin! Voor de koks die hun kennis en kunde over kunnen dragen en daarbij heel veel leren van hun leerlingen; voor de deelnemers die leren en werken en écht meedoen en voor de horecaondernemers in de omgeving.
Meer voorbeelden van vernieuwende manieren van dagbesteding lees je op de Inspiratiepagina Festival Lab 2030.