Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Aves 2

Je opent met je eigen sleutel de deur naar de entree van Aves 2 en checkt direct even je brievenbus. In de gang naar je appartement kom je een buurvrouw tegen. Na een kort praatje open je de deur van je appartement. Door de grote ramen stroomt het licht naar binnen. Je zet muziek aan en pakt wat te drinken. Hier, in jouw eigen woning, kan je even heerlijk bijkomen van de dag. Je bent thuis.

In het kort

Wil je zelfstandig wonen, in een eigen appartement, maar heb je daar nog wel wat begeleiding bij nodig? De starterswoningen van Aves 2 in het multifunctionele gebouw Avesstaete in de wijk Ypenburg zijn daar precies voor gemaakt. Aves 2 heeft twaalf mooie, zonnige appartementen met eigen tuin. Eén daarvan is een logeerplek. De woningen zijn niet geschikt voor tilliften of elektrische rolstoelen.

Voor wie?

De appartementen van Aves 2 zijn er voor jong volwassenen met:

 • een lichamelijke beperking (niet afhankelijk van een elektrische rolstoel of tillift);
 • niet-aangeboren hersenletsel;
 • een verstandelijke beperking.

Om in aanmerking te komen voor een appartement bij Aves 2 heb je een indicatie via de Wet langdurige zorg nodig.

Heb je hier vragen over? Wil je weten wat er in jouw situatie van toepassing is of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of beschikking? Stel je hulpvraag! Wij helpen je graag.

Meld je aan

Begeleiding

Er is 24 uur per dag begeleiding in de buurt. ’s Nachts is er een slaapdienst aanwezig. Die kan in geval van nood helpen. Je krijgt ondersteuning op maat. We maken daarover afspraken. Die schrijven we op in het ondersteuningsplan.

We kunnen op de volgende manieren ondersteuning en structuur geven:

 • Persoonlijke gesprekken. Hoe vaak we dat doen, hangt af van wat jij nodig hebt. We richten ons op wat voor jou een prettig en evenwichtig leven is.
 • Vaste begeleidingsmomenten met gerichte doelen om jouw zelfredzaamheid te vergroten op gebieden zoals administratie, huishouden, lichamelijke verzorging, koken, netwerk verbreden, dagstructuur. Wat we precies doen, hangt af van wat jij nodig hebt. Voor sommige bewoners is het genoeg dat we opletten of ze iets goed doen. Of dat we ze ergens aan herinneren. Anderen hebben wat meer begeleiding en houvast nodig.
 • Een aantal vaste groepsmomenten.

Het is belangrijk dat je zelf begeleiding kan inschakelen. Bij Aves 2 moet je overdag en ’s nachts zonder de directe nabijheid van begeleiders kunnen en jezelf kunnen vermaken. Als het nodig is, kan een begeleider helpen bij het starten met een activiteit.
Er is geen verpleging. We overleggen over verpleegkundige handelingen die nodig zijn. Begeleiders kunnen enkele handelingen zelf uitvoeren. Indien nodig schakelen we thuiszorg in.

Dagbesteding

De meeste bewoners hebben doordeweeks dagbesteding buiten de deur. Bijvoorbeeld op een gewone of aangepaste werkplek of in een activiteitencentrum, zoals Cygnus.

In dit activiteitencentrum, direct naast de woningen, zijn onder andere mogelijkheden voor fitness en het werken met computers. Cygnus is toegankelijk voor mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel.
We stimuleren dat bewoners drie tot vijf dagen per week overdag activiteiten hebben.
In het weekend hebben bewoners vrijetijdsmogelijkheden in en buiten de woonlocatie. Ze gaan op familiebezoek of ontvangen vrienden en kennissen.

Team

We werken bij Aves met een vast team van medewerkers:

 • mbo- en hbo-geschoolde begeleiders en persoonlijk begeleiders;
 • medewerkers in opleiding: leerlingen en stagiairs;
 • een administratief medewerker;
 • een kok;
 • een locatiemanager.

Het team kan een beroep doen op een gedragskundige. Wanneer dat nodig is, kunnen we
een ergotherapeut inschakelen. We hebben een vaste huisarts vanuit het gezondheidscentrum
De Reef in Ypenburg.

Logeren

Bij Aves 2 is een appartement waar je kunt logeren. Bijvoorbeeld bij vakantie van je partner/ouders of om kennis te maken met het zelfstandig wonen met ondersteuning.
Logeren kan van één dag tot drie weken met een maximum van 156 nachten per jaar. Hoe lang je kunt logeren, hangt af van je indicatie en de beschikbaarheid van het appartement.
Het logeerappartement is ingericht. Het heeft een eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer en sanitair. Er mag niet gerookt worden.
Het logeerappartement is door de grootte niet rolstoeltoegankelijk.

Criteria
Om het logeren tot een succes te maken, is het volgende belangrijk:

 • Je kan om hulp vragen (logeren is achter een ‘eigen voordeur’)
 • Je kan je overdag vermaken (wij bieden als woonlocatie geen activiteiten aan)
 • Je loopt niet weg (de woonlocatie is een open omgeving)
 • als je medische handelingen nodig hebt, regelt je dat zelf via de thuiszorgorganisatie.

Gebouw en ligging

Het gebouw Avesstaete ligt in de wijk Ypenburg, vlakbij winkelcentrum Ypenburg. Het gebouw heeft in totaal 100 appartementen en diverse maatschappelijke voorzieningen. Gemiva is gevestigd in het linker gedeelte van het gebouw met in totaal 32 woningen, waarvan twaalf van Aves2. De appartementen hebben een slaapkamer, woonkamer met keuken, badkamer en berging. Bewoners met een auto kunnen gebruik maken van de parkeerplekken in de parkeergarage onder het gebouw.

In het gebouw zit een ontmoetingsruimte. Bewoners kunnen hier elke dag terecht voor een kop koffie of thee. Daarnaast kunnen de bewoners er deelnemen aan verschillende activiteiten.