Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Doelbewust

In het kort

Dagbestedingslocatie Doelbewust in Dordrecht is een locatie waarbij participeren in de maatschappij centraal staat. De locatie is gevestigd in de sporthal van korfbalvereniging Deetos Snel.

Aan de voorzijde van het pand zijn twee ruimtes waar cliënten met een verstandelijke beperking dagbesteding aangeboden krijgen. Een deel van de cliënten ondersteunt de sporthal met activiteiten zoals schoonmaakwerkzaamheden in- en om het pand en het bereiden van maaltijden voor de sporters. Voor elke cliënt wordt er een individueel programma opgesteld dat zoveel mogelijk aansluit bij zijn/haar wensen en behoeften. Er wordt gezocht naar de mogelijkheden van de cliënt waardoor de cliënt zich verder kan blijven ontwikkelen.

Per dag komen er gemiddeld 25 (jong)volwassen cliënten met een verstandelijke beperking naar het activiteitencentrum. Er heerst een prettige sfeer. Er zijn ook werkplekken waar het wat rustiger is. Een aantal cliënten zijn doof of slechthorend. Er wordt gewerkt met gebarentaal en pictogrammen ter ondersteuning van de communicatie.

Begeleiding

Het begeleidend team bestaat uit ongeveer 6 medewerkers. Dat zijn persoonlijk begeleiders, begeleiders en leerlingen. Een groot deel werkt al langere tijd bij Gemiva en heeft veel ervaring binnen de dagbesteding. Daarnaast ondersteunen stagiaires en vrijwilligers het team.

Activiteiten

Het activiteitenaanbod bij Doelbewust is heel divers. Zo kun je bijvoorbeeld meedraaien in het serviceteam of bij de bakgroep. Hieronder lees je alles over de activiteiten die wij aanbieden.

Het kookpunt

Bij het kookpunt zijn gemiddeld 8 cliënten per dag actief met bereiden van maaltijden voor o.a. de sportvereniging, een nabije woonlocatie en overige klanten. Naast het bereiden van maaltijden worden er ook bakproducten gemaakt zoals appeltaart, brownies, blondies en boterkoek. Er wordt individueel bekeken welke handelingen de cliënt uit kan voeren. Er zijn cliënten die geheel zelfstandig een product maken. Op aanvraag worden er cateringklussen verzorgd en is er de mogelijkheid om te ondersteunen in de keuken van de sportvereniging.

De servicegroep

In de servicegroep staat participeren in de samenleving voorop. Hier werken gemiddeld 10 à 15 cliënten. De cliënten doen vooral dienstverlenende werkzaamheden in- en rondom de locatie. Daarnaast gaan zij dagelijks op pad om op een actieve manier deel te nemen aan de maatschappij. De servicegroep verricht binnen en buiten schoonmaakwerkzaamheden voor de korfbalvereniging. Daarnaast draagt de servicegroep bij aan een beter milieu door afval te prikken in de wijk. Verder worden er bestellingen gereden naar verschillende locaties van Gemiva binnen de regio. Sport en beweging is opgenomen in het activiteitenprogramma.

Het JVH puzzelproject Het ontbrekende stukje

De Jan van Haasteren puzzelgroep biedt een unieke service aan: mensen die een puzzelstukje missen, kunnen zich bij hen melden. De cliënten gaan vervolgens aan de slag om dat ene puzzelstukje op te sporen. Er komt meer bij kijken dan alleen puzzelen, de groep biedt leuk en gevarieerd werk. De aanvragen moeten worden verwerkt, puzzelstukjes moeten worden opgezocht en verzonden. Zo heeft iedereen een eigen taak binnen het project. Er wordt hierbij samengewerkt met veel andere locaties binnen en buiten Gemiva.

De groep gaat ter afwisseling en netwerken ook soms naar een puzzel beurs of ander uitje dat in het teken staat van puzzelen zoals het NK puzzelen.

JvH Ontbrekende stukje

Gebouw en omgeving

Doelbewust bevindt zich in Dordrecht in de wijk Crabbehof. De locatie dankt zijn naam aan de plek waar het gevestigd is, in de sporthal van korfbalvereniging Deetos Snel. Het gebouw is modern en beslaat 2 lagen. Doelbewust heeft 2 activiteitenruimtes tot zijn beschikking en kan tevens gebruik maken van de sportfaciliteiten van Deetos Snel zoals de grote sporthal en de buitenvelden. Verder kan men elkaar ontmoeten in de grote centrale kantine tijdens de pauzes en lunch.

Ligging