Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Woonlocatie Oud Ade

Na een dag werken fiets je naar huis. Je zet je fiets in de fietsenstalling en loopt via de zijdeur naar binnen. Je wordt begroet door de begeleiding en uit de keuken komen heerlijke geuren. Wat doe je vandaag? Eet je mee met de anderen of heb je zelf een lekker gerecht bedacht om zelfstandig of samen met een begeleider te koken in je eigen huis?

Sfeerimpressie

In het kort

Oud Ade heeft 18 vaste woonplekken voor jongeren tot 27 jaar oud. Daarnaast is er een tijdelijke woonplek, die af en toe in gebruik is door iemand die even niet meer in zijn eigen huis kan wonen of nog niet in zijn nieuwe huis terecht kan. Je woont hier heerlijk rustig in de polder. Er is 24 uur per dag iemand in de buurt om jou te ondersteunen en bij te staan waar nodig. Je bent vrij om je eigen dingen te doen. Bij Oud Ade helpen we jou om zo zelfstandig mogelijk te worden. Na een aantal jaar stroom je door naar een plek met minder begeleiding of misschien zelfs naar een eigen woning.

Voor wie?

De woonplekken in Oud Ade zijn voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en bijkomende problematiek zoals autisme, trauma gerelateerde klachten of persoonlijkheidsproblematiek.

Begeleiding

Oud Ade is een open locatie. Dit betekent dat je als een volwassenen meedoet aan de maatschappij, maar dat de begeleiding altijd in de buurt is. Wanneer je tegen problemen aanloopt, zijn we er om met jou in gesprek te gaan.

Dit zorgt ervoor dat je bij Oud Ade veel vrijheid hebt, maar dat je ook in staat moet zijn om zelf om hulp te vragen en om met de begeleiding te praten als er iets is. Er is 24 uur per dag begeleiding in de buurt. ’s Nachts is dat een slaapdienst. Die kan in het geval van nood helpen.

We maken met jou afspraken over de hulp die je nodig hebt en leggen dit vast in jouw ondersteuningsplan. Hieronder een paar voorbeelden van de begeleiding die we bieden.

  • Persoonlijke gesprekken. We richten ons op wat voor jou een prettig en evenwichtig leven is. Als je dat wilt, helpen we je nieuwe dingen te leren.
  • Vaste momenten voor bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd.
  • Op feestdagen zoals met kerst of tijdens een zomerse barbecue maken we er met zijn allen een feestje van.
  • We ondersteunen je bij het vinden van een passende dagbesteding, opleiding of baan.
  • Wanneer je met psychische klachten zit, kan de gedragsdeskundige helpen om een goede behandeling buiten de locatie te vinden. Als je al medicatie slikt, is er ook een VG-arts aan de locatie verbonden die hierover mee kan denken.

Je hebt je eigen appartement of studio. Het is belangrijk dat je zelf de begeleiding kan inschakelen wanneer dat nodig is. Om bij Oud Ade te kunnen wonen, moet je wel een paar uurtjes zonder de directe nabijheid van begeleiders kunnen en jezelf kunnen vermaken. Je spreekt zelf met de begeleiding af wanneer je hen ziet. Verder is er op de locatie geen verpleging aanwezig. We overleggen wel over verpleegkundige handelingen die nodig zijn en begeleiders kunnen enkele handelingen zelf uitvoeren. In uitzonderlijke situaties schakelen we thuiszorg in.

Dagactiviteiten

Bij Oud Ade werk je toe naar de toekomst. Dat betekent ook dat je een, voor jou, zinvolle dag invulling hebt. De meeste bewoners hebben doordeweeks een baantje of volgen een opleiding buiten de deur. Sommige jongeren nemen ook deel aan de Werkplaats, de dagactiviteiten van Oud Ade zelf. Werklocatie 'Om de hoek', bevindt zich in hetzelfde gebouw als de meeste appartementen.

We stimuleren dat bewoners drie tot vijf dagen per week overdag bezig zijn met werken en/of leren. Omdat de meeste jongeren doordeweeks werken of leren, wordt van iedereen verwacht dat ze doordeweeks na 22.00 uur stil zijn en zijn er doordeweeks in principe geen logees toegestaan. In het weekend is er meer ruimte voor bezoek, vult iedereen zijn tijd wat vrijer in en gaan veel jongeren op familiebezoek.

Team

We werken bij Oud Ade met een vast team van medewerkers. Het team kan een beroep doen op een AVG (arts verstandelijk gehandicapten) en we werken veel samen met andere behandelaren zoals GGZ, verslavingszorg, of andere therapeuten. Ook zijn er een aantal vrijwilligers verbonden aan Oud Ade. Zij zorgen voor die extra's voor de bewoners en gaan bijvoorbeeld mee sporten, wandelen en koken met de bewoners.
Het team is getraind in het werken met jongeren met een licht verstandelijke beperking en een belast verleden. We werken vanuit een oplossingsgerichte visie, wat betekent dat we altijd kijken naar wat er goed gaat en we ook naast jou blijven staan wanneer het een keer niet lukt.

Gebouw en omgeving

Het gebouw is een gemoderniseerde woonboerderij, met een beneden- en bovenverdieping met allemaal studio’s. Ook is er een trefpunt waar je gezamenlijk kunt eten, een spelletje kunt doen of lekker op de bank een film kunt kijken.

Iedere bewoner heeft een eigen appartement met een eigen badkamer en keuken. De meeste appartementen zijn ruime studio's maar er zijn ook enkele appartementen waarbij er een aparte slaapkamer beschikbaar is. Alle appartementen hebben een eigen deurbel. Je hebt ook zelf je eigen sleutel én een eigen brievenbus.
Buiten is er ook genoeg ruimte om te zitten en om op een warme dag te BBQ'en. De ligging van de locatie is ideaal, net voorbij Leiderdorp. Dit betekent dat je omringd bent door de rust van het platteland, maar je ook snel in het levendige centrum van Leiden bent.

Hulp nodig bij het vinden van een geschikte locatie voor jou?

Heb je vragen over deze of een andere locatie? Wil je de verschillende mogelijkheden binnen Gemiva bespreken of wil je meer weten over de financiering en wachttijden? Onze zorgbemiddelaars denken graag met jou mee.

Neem contact op