Zoveel mogelijk beslissen over je eigen leven. Daar is de begeleiding van Gemiva op gericht. Soms kan je gedrag een gevaar vormen voor jezelf en anderen. We moeten jou of je omgeving dan kunnen beschermen.
Soms moeten we dan iets doen waardoor je tijdelijk minder vrijheid hebt. Maar dat doen we alleen als het echt nodig is. Dat doen we in overleg met jou en/of jouw vertegenwoordiger. We kijken samen hoe lang het nodig is om je vrijheid te beperken.
Alleen als het echt niet anders kan
De zorg die we op dit soort momenten verlenen heet: onvrijwillige zorg. De Wet zorg en dwang stelt hiervoor de regels, rechten en plichten. De kern van deze wet is ‘Nee, tenzij’. Zorg moet zoveel mogelijk vrijwillig zijn. Zorg kan alleen onvrijwillig zijn als het echt niet anders kan. Soms kunnen mensen niet (meer) zelf inschatten wat goed voor hen is. Zorgmedewerkers helpen ze dan bij die keuzes. Onvrijwillige zorg is altijd het laatste redmiddel.
Vertrouwenspersoon bij onvrijwillige zorg
De cliënt en/of zijn vertegenwoordiger heeft bij onvrijwillige zorg recht op ondersteuning door een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Deze persoon is niet in dienst van Gemiva. Daar kan je met vragen of klachten terecht. De vertrouwenspersoon behandelt jouw vraag of klacht vertrouwelijk. De ondersteuning is gratis. Wanneer we onvrijwillige zorg willen bieden, krijgt de cliënt informatie over de onafhankelijke cliëntvertrouwenspersoon. Contactgegevens vind je ook via de knop hieronder.
Uitleg in beeld
Onderstaand filmpje geeft uitleg over de Wet zorg en dwang.