Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De Bonte Koe

In het kort

De Bonte Koe is een dagbestedingslocatie van Gemiva op een boerderij in Sommelsdijk. Dagelijks werken op De Bonte Koe tussen de 15 en 24 mensen. Zij hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of bijkomende (psychische) problematiek. Zij wonen in een woonlocatie of bij ouders/familie thuis.

Sfeerimpressie van De Bonte Koe

Activiteiten

De Bonte Koe heeft gevarieerde arbeidsmatige en taakgericht activiteiten, zoals het verzorgen van de dieren, het werken in de moestuin, het verwerken/verkopen van groente en fruit, het vervaardigen van houtproducten en huishoudelijk werk om het gebouw te onderhouden. Iedere cliënt heeft zijn/haar eigen taken en werkt volgens een dagprogramma, sommige werkzaamheden wisselen per seizoen. Een aantal producten wordt verkocht in cadeauwinkel Entrez in Middelharnis, op markten of rechtstreeks aan bezoekers, die langskomen op de zorgboerderij. De cliënten werken op De Bonte Koe van maandag t/m vrijdag.

Begeleiding

De cliënten krijgen bij hun werk ondersteuning van een team vaste begeleiders. Zij ‘vertalen’ het werk op de boerderij naar een werkwijze, waarbij cliënten hun werk zo zelfstandig mogelijk doen. Daarbij kijken zij naar de mogelijkheden van de cliënten en houden rekening met hun beperkingen. Waar nodig worden hulpmiddelen en aanpassingen gerealiseerd. Iedere cliënt heeft één begeleider die fungeert als persoonlijk begeleider en het eerste aanspreekpunt is voor de cliënt en zijn achterban. Op de zorgboerderij kunnen leerlingen en stagiaires actief zijn. De dagelijkse leiding is in handen van een locatiemanager. Waar nodig kunnen begeleiders een beroep doen op een gedragsdeskundige.

Op De Bonte Koe wordt dankbaar gebruik gemaakt van de inzet van vrijwilligers. Enthousiaste mensen, die een deel van hun tijd besteden aan het meewerken in de zorgboerderij, het begeleiden van de cliënten bij hun werkzaamheden of klussen verrichten die de cliënten (nog) niet zelfstandig kunnen. Maar vooral mensen die meegenieten van de unieke sfeer op De Bonte Koe. Meer weten over vrijwilligerswerk? Neem gerust eens contact met ons op.

Gebouw en omgeving

De Bonte Koe is gevestigd in een eigen gebouw bij de ruim opgezette boerderij in de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland. Er is nauw contact met de boer. Soms gaan cliënten met hem mee op de trekker en helpen met werkzaamheden aan de stal of op het land. De veestapel bestaat uit koeien, een varken, legkippen, schapen, geiten, paarden, een ezel, duiven en kalkoenen. Ieder jaar wordt jong geboren vee door de cliënten verzorgd. In het eigen gebouw zijn twee grote werkruimtes, een houtbewerking en een creatieve werkruimte. Naast het gebouw is een grote moestuin en een konijnenheuvel. Onlangs is het eigen gebouw van De Bonte Koe uitgebreid met een extra activiteitenruimte voor glas-in-lood activiteiten en afasietraining.

Ligging