Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Jakweide 111

In het kort

Jakweide 111 in een woonlocatie op het terrein van Swetterhage in Zoeterwoude. Hier wonen volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Op Jakweide 111 wonen 13 volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking. Een aantal van de bewoners hebben naast hun verstandelijke beperking een vorm van autisme. Binnen de locatie komt moeilijk verstaanbaar gedrag voor.

Begeleiding

Binnen Jakweide 111 is een team van (persoonlijk-)begeleiders, leerlingen en stagiaires werkzaam. Alle medewerkers werken op beide kanten van de woning. In de begeleiding naar de bewoners is duidelijkheid en voorspelbaarheid van belang. Daarnaast moet je als begeleider stevig in je schoenen staan en beschikken over de vaardigheden om tegelijkertijd met verschillende bewoners een contact-lijntje te houden. De begeleiders ondersteunen de bewoners bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), de ondersteuning is afgestemd op de mogelijkheden en behoefte van de individuele bewoners.

Begeleiders kunnen in de communicatie naar bewoners visuele ondersteuning gebruiken, denk hierbij aan planborden, pictogrammen of foto’s. Dit wordt ingezet om meer overzicht en duidelijkheid te creëren voor de bewoners. Het team van Jakweide 111 werkt nauw samen met het team van het activiteitencentrum (AC) ‘De Werkplaats’. Het team van het AC werkt voorafgaand aan hun werkdag eerst een ochtenddienst op Jakweide 111, waarna ze meegaan naar het activiteitencentrum.

Gebouw en omgeving

Jakweide 111 bevindt zich op de begane grond van het gebouw, op de eerste verdieping bevindt zich Jakweide 113. Jakweide 111 is opgesplitst in twee aparte woningen, de woning is gescheiden door een tussenwand in de woonkamer, met daarin een ruimte met de gezamenlijke keuken en een gesloten deur in het midden van de gang. Aan de linkerkant van de woning wonen 7 bewoners in ieder een eigen appartement met een slaapkamer en een eigen badkamer. De bewoners kunnen gebruik maken van een algemene woonkamer, die overdag vrij te betreden is door de 7 bewoners die aan de linkerkant wonen.

Aan de rechterkant van de woning wonen 6 bewoners in ieder een eigen appartement met een slaapkamer en een eigen badkamer. Naast een algemene woonkamer kunnen de 6 bewoners overdag ook gebruik maken van een kleinere/rustigere multifunctionele ruimte, die zich aan de rechterkant van het gebouw bevindt.

Bewoners kunnen via de tuindeuren die in beide woonkamers aanwezig zijn, de afgesloten tuin betreden. De algemene keuken is via beide woonkamers te betreden, deze kan door middel van een deur worden afgesloten.

Ligging