Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Spoorzicht

In het kort

Spoorzicht is een werkplek voor (jong)volwassenen die door een beperking een beschutte werkplek nodig hebben. Op Spoorzicht doen ze werk en activiteiten die aansluiten bij hun mogelijkheden, wensen en behoeften. Ze krijgen daarbij ondersteuning op maat.
Cliënten hebben dienstverlenend werk, zoals schoonmaak en catering, of maken creatieve producten. Anderen doen activiteiten die gericht zijn op beleven en ervaren. Iedere cliënt werkt in eigen tempo en naar eigen kunnen. Producten die de cliënten maken, verkopen we op Spoorzicht en in cadeauwinkel Gemivaria in de binnenstad.

Sfeerimpressie

Voor wie

Spoorzicht is een activiteitencentrum voor (jong)volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking. Per dag is er ruimte voor ongeveer 45 cliënten. Zij hebben veel contact met elkaar en er heerst een prettige sfeer. Er zijn ook werkplekken waar het wat rustiger is. Enkele cliënten zijn doof of slechthorend. We werken met gebarentaal en pictogrammen ter ondersteuning van de communicatie.

Activiteiten

In Spoorzicht kun je verschillende activiteiten doen.

Creatiek

In Creatiek maken we creatieve producten. We werken veel met klei, bijvoorbeeld voor woondecoratie. Ook maken we tasjes. Daarbij gebruiken we verschillende technieken.
De activiteiten bestaan uit duidelijke stappen. We sluiten aan bij het niveau van de cliënt en dagen we hem of haar uit om zich verder te ontwikkelen. Producten worden op bestelling gemaakt. Ook verkopen we ze in de winkel Gemivaria in de binnenstad van Dordrecht.
In Creatiek is ruimte voor 8 tot 10 mensen per dag.

Servicepunt

Het Servicepunt is een levendige werkplek. Cliënten doen werk voor Spoorzicht. Ze zetten koffie en thee en maken soep. Ze doen de was en de vaat en versnipperen papier. Soms doen de cliënten eenvoudig productiewerk. Ze kunnen ook individuele en creatieve activiteiten doen. In het Servicepunt is ruimte voor 9 tot 13 mensen per dag.

Spoor 1 en Spoor 2

Spoor 1 en Spoor 2 zijn gezellige groepen die aan elkaar grenzen. Cliënten doen verschillende werkzaamheden. Er zijn individuele activiteiten, zoals sorteerwerk, en activiteiten die cliënten samen doen. De begeleiding biedt onvoorwaardelijke ondersteuning tijdens de activiteiten.
De cliënten in Spoor 1 en Spoor 2 hebben duidelijkheid en structuur nodig. Dit maakt Spoor 1 en Spoor 2 een uitdagende groep.
In Spoor 1 en Spoor 2 is in totaal ruimte voor 10 tot 13 mensen per dag.

Veelzijdig

In Veelzijdig komen vooral ouderen met een verstandelijke beperking. We houden rekening met de lichamelijke en geestelijke veranderingen door het ouder worden. Veelzijdig is ook een fijne plek voor jongere cliënten die rust tijdens de dag nodig hebben.Samen met de cliënt zoeken we passende activiteiten. Die zijn meestal creatief, maar ook belevingsgericht.
In Veelzijdig is ruimte voor gemiddeld 8 mensen per dag.

In Veelzijdig is ook het zeepatelier. Cliënten van de verschillende groepen kunnen daar een paar keer per week werken. We maken zeep in verschillende vormen en kleuren. Cliënten vullen potjes met crème. Ook is er ruimte voor individuele en creatieve activiteiten. De producten gaan op bestelling naar een klant of worden verkocht in de winkel Gemivaria.

Begeleiding

Het team bestaat uit ongeveer 20 medewerkers. Dat zijn persoonlijk begeleiders, begeleiders en leerlingen. Een groot deel werkt al lang bij Gemiva en heeft veel ervaring binnen de dagbesteding. Daarnaast zijn er vrijwilligers en stagiaires die het team ondersteunen.

Gebouw en omgeving

Activiteitencentrum Spoorzicht is gehuisvest in een nieuw gebouw in de wijk Reeland, vlak naast het Leerpark in Dordrecht. In de omgeving zijn woningen, enkele winkels en scholen.
Het gebouw is helemaal gelijkvloers en heeft vijf grote groepsruimtes, een bewegingsruimte en een snoezelruimte. Ook zijn er kantoren met flexwerkplekken. Die zijn voor medewerkers van Spoorzicht, ondersteunende medewerkers én voor medewerkers van Gemiva’s ambulante dienst in de Drechtsteden.