Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Swetterhage

Swetterhage is net een dorp op zich. Ik voel me altijd heel fijn als ik rondloop over het terrein van Swetterhage. De gebouwen, begroeiing en uitstraling doen gemoedelijk aan. Ik woon en werk nu ongeveer vijf jaar op 'Swet', zo korten we het vaak af. Als ik na mijn werk terug wandel naar mijn woning, maak ik hier en daar een praatje met de mensen. Inmiddels ken ik veel mensen hier. Ik ben hier thuis.

Sfeerimpressie

In het kort

In de Zwetpolder in Zoeterwoude-Dorp ligt Swetterhage. Op deze locatie wonen, werken en recreëren ruim 340 mensen met een verstandelijke beperking. Op het terrein van Swetterhage vind je onder andere 41 woongroepen, 5 activiteitencentra, een foyer, een restaurant, een winkel, een sportruimte en een zwembad. De ondersteunende diensten zorgen voor recreatie, de administratie, de was, schoonmaak, de techniek en het interne transport. Er is intensieve zorg voor de bewoners en er zijn verschillende medische deskundigen aanwezig. Het terrein sluit aan bij de wensen en eisen van deze tijd. Waar nodig wordt er gebouwd en/of verbouwd.

Verbonden met de samenleving

Swetterhage staat middenin de samenleving. Op het terrein komt bijvoorbeeld een eetcafé, er is een beweegtuin, een speeltuin, een verkooppunt, er vinden meerdere grote (open) evenementen per jaar plaats (onder andere het Zomerfeest en de Kerstreis), de foyer is op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur open voor publiek en er worden zondagmiddagmatinees verzorgd in de foyer (eens in de zes weken). Swetterhage is onderdeel van de Zoeterwoudse Kwiek-beweegroute en kinderen komen er voor zwemles.

Alle activiteiten staan in onze recreatiekalender.

Recreatiekalender 2024

Faciliteiten

De facilitaire dienst van Swetterhage houdt zich bezig met: catering, zaalverhuur, het ondersteunen bij evenementen, afvalverwijdering, in- en uitgaande post, het verwerken van de was, naai- en herstelwerk, enzovoort.

De facilitaire dienst is één van de locaties op het terrein waar cliënten deel kunnen nemen aan dagactiviteiten. Het werk wordt zoveel mogelijk gedaan door en met de bewoners. Zij kunnen hier hun talenten inzetten en zich verder ontwikkelen op het gebied wat hen het beste past en aansluit bij de interesses. Klik hier voor meer informatie over onze facilitaire dienst.

Dagactiviteiten volwassenen

Naast de facilitaire dienst is er op het terrein een fietsenwerkplaats waar cliënten onder begeleiding fietsen repareren en opgeknapte tweedehands fietsen verkopen.

In samenwerking met de gemeente Zoeterwoude en lokale organisaties biedt Swetterhage ook verschillende werkzaamheden in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan klein groenonderhoud, plastic ophalen folders bezorgen in de wijk.

Dagactiviteiten kinderen

Op het terrein van Swetterhage vind je ook een kinderdagcentrum. Kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking nemen deel aan dagactiviteiten. Sommige kinderen hebben ook autisme en/of moeilijk verstaanbaar gedrag. Ieder kind heeft zijn eigen persoonlijk begeleider. Als dat nodig is krijgen de kinderen individuele begeleiding.

Wonen

In totaal wonen 250 mensen op het terrein. Er zijn verschillende woningen. Iedere woning heeft een vast team van (persoonlijk) begeleiders die ondersteuning bieden aan de bewoners. De ondersteuning en zorg is gericht op het behouden/nemen van zoveel mogelijk eigen regie en het zo zelfstandig mogelijk deelnemen aan de samenleving.

Ligging

Koffie drinken of ruimte huren?

Op het terrein van Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp vind je zoveel meer dan woningen, (kinder)dagcentra en een zwembad. Je kunt bijvoorbeeld lekker zitten op het terras en genieten van een kop koffie of thee met wat lekkers. Je kunt er ook een ruimte huren of je pakketjes laten bezorgen. Meer informatie is te vinden op de website.

Website Swetterhage